Traian Băsescu, după eşecul Nabucco: „România are obligaţia să treacă la exploatarea gazelor de şist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European că România îşi va redefini politica energetică după eşecul Nabucco. Traian Băsescu crede că ţara noastră ar trebui să se axeze pe exploatarea gazelor de şist şi a zăcămintelor de ţiţei din Marea Neagră.

„Am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră“, a declarat şeful statului.

 Şeful statului a admis că România ar fi avut de câştigat dacă Nabuco ar fi reuşit, dar că România trebuie să-şi ia „soarta strategiei energetice în mâini“. 

„Obiectivul  României este să-şi diversifice sursele de energie. Să nu ne amăgim că am pierdut Nabuco şi ne ducem la South Stream. (..)Cel mai important mesaj din această mică analiză este acela că România nu vrea să rămână dependetă de un singur furnizor şi nu putem stat pânâ UE creează un nou proiect care nu ştim dacă va reuşi“, a mai spus şeful statului. 

În încheiere, preşedintele a subliniat că, în prezent, România nu are tehnologie pentru a face explorare şi exploatare la mare adâncime.  „Cred că dacă răspundem ofertelor care sunt, România, în maximum patru ani, poate începe exploatarea în Marea Neragra şi a gazelor de şist“, a conchis Băsescu. 

Grupul OMV a anunţat oficial că Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan), după ce consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.

"Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu", se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite