Traian Băsescu, de la summitul de la Vilnius: „Uniunea Europeană a trecut Prutul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă de la Vilnius. Şeful statului a vorbit despre beneficiile pe care le va avea Republica Moldova în urma asocierii cu UE, dar şi despre motivele pentru care Ucraina s-a răzgândit în ultimul moment.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

UE a trecut Prutul. În România toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani de la ratificarea acordului. Acest drum pe care l-am parcurs în 13 ani ar putea fi un drum cu sincope, odată cu alternanţa la Putere. Aş spune că astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la obiectivul pe care şi-l doreşte actuala coaliţie. Aş vrea să domnească realismul.

Eu aş face prima referire la guvern, şi aş spune că are cel mai mare merit în ce s-a obţinut astăzi. A avut curaj în pofida unei opoziţii virulente să facă tot posibilulu să se menţină la Putere, să poată face procesul de integrare în UE ireversibil. Ei nu sunt în situaţia noastră. De aceea, meritul coaliţiei de guvernământ este enorm. Şi-au asumat o soluţie pe care Opoziţia nu o doreşte, şi trebuie sprijiniţi de România şi de toată UE.

Până se termină mandatul actualului Parlament, trebuie modificat regulamentul pentru a permite libera circulaţie în spaţiul UE. Am solicitat celor două acorduri parafate astăzi să se facă înainte de încetarea mandatului Comisiei şi Parlamentului European. Acesta este un obiectiv destul de dificil pentru că acordul trebuie tradus în cele 23 de limbi oficiale ale UE. Eu cred că este un efort pe care Bruxelles-ul ar trebui să-l facă. Din punct de vedere cultural, Republica Moldova nu se poate orienta către euro-asiatici, cum vrea Opoziţia. Nu poţi ca vorbitor de limba latină.

Despre Ucraina

Un subiect important a fost Ucraina, vreau să ştiţi că toate statele membre au ridicat orice fel de condiţionalitate legate de semnarea celor două acorduri. Senzaţia pe care am avut-o a fost că domnul Ianukovici venise la un târg, iar în UE principiile nu se târguiesc. Sper ca domnul peşedinte Ianukovici să fi înţeles din poziţiile Poloniei, României şi a altor voci că principiile UE nu se negociază, mai ales din discuţiile de astăzi, Ucraina trebuia să înţeleagă că acordurile rămân pe masă.

UE nu plăteşte calitatea de asociat, ci i-o asumi gratis ori nu ţi-o asumi. Pentru noi subiectul central a fost Republica Moldova. Sentimentul faţă de Republica Moldova a fost pozitiv din partea tuturor. Consluzia Republica Moldova s-a înscris pe un drum greu, dar care îi va asigura prosperitate.

Trec şi pe la Chişinău pentru o discuţie cu preşedintele Republicii Moldova. Facem o escală până la Bucureşti. Mergem să-i felicităm pe moldoveni la ei acasă. Îi ajutăm atât cât putem. Nu a existat nicio obiecţie la liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

  Citeşte şi:

INFOGRAFIE SONDAJ 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

VIDEO Dezbatere Historia: când şi cum ne unim cu Republica Moldova? Unirea, noul proiect de ţară al României 

Analistul militar Ion Petrescu, directorul INSCOP Remus Ştefureac şi editorul Historia Ciprian Plăiaşu au discutat despre cât de realist este proiectul Unirii Republicii Moldova cu România, în cadrul dezbaterii Historia de la Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă.

„Unirea“ lui Băsescu a stârnit controverse pe ambele maluri ale Prutului

Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu prin care a susţinut deschis ideea conform căreia unirea României cu Moldova ar trebui să fie o prioritate naţională a stârnit controverse atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.

Artur Reşetnicov (PCRM), către Băsescu: „Va trebui să returnaţi ceea ce nu vă aparţine: Iaşi, Suceava şi toată Moldova de după Prut“

Comunistul Artur Reşetnicov l-a ameninţat, în rusă, pe preşedintele Traian Băsescu, cu dezmembrarea României, după ce şeful de stat de peste Prut şi-a exprimat dorinţa de unire cu Moldova.

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Preşedintele Traian  Băsescu consideră că următorul proiect de ţară al României, după integrarea în NATO, respectiv în Uniunea Europeană, ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”

Premierul Victor Ponta crede că declaraţiile unionist lansate de preşedintele Traian Băsescu pot face mai mult rău Republicii Moldova, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite