Traian Băsescu: „Am fi foarte interesaţi dacă Deutsche Bahn ar privi către licitaţia de privatizare CFR Marfă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Arhivă Adevărul
Traian Băsescu FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, vineri, jurnaliştilor germani, în cadrul vizitei sale oficiale de la Munchen, că România ar fi foarte interesată dacă grupul feroviar Deutsche Bahn ar dori să participe la licitaţia de privatizare a companiei CFR Marfă.

Şeful statului a fost întrebat de jurnaliştii nemţi în ce interval de timp România va putea să intre în zona Euro, Traian Băsescu răspunzând că cea mai verosimilă dată ar fi 2018-2019. Acesta a explicat că unul dintre motivele pentru care România trebuie să mai aştepte este că economia de stat, aproximativ 45%, nu a fost privatizată.

Obiectivul nostru este să intrăm în 2018-2019. Cu certitudine criteriile de la Maastricht vor fi îndeplinite anul acesta”, a spus şeful statului.

Ulterior, Traian Băsescu a menţionat că România ar fi interesată ca Deutsche Bahn să îşi îndrepte atenţia către licitaţia de privitizare a companiei CFR Marfă.

„Am fi foarte interesaţi dacă, spre exemplu, Deutsche Bahn ar privi către licitaţia care se organizează pentru privatizarea CFR Marfă. Vom privatiza marile companii de stat pentru că ni se pare că aici este cheia creşterii competitivităţii sectorului de stat”, a declarat Traian Băsescu.

Deutsche Bahn AG este cea mai mare companie feroviară de transporturi din Germania. Aceasta s-a format în 1994 prin fuzionarea căilor ferate germane din RFG (Deutsche Bundesbahn) şi cele din RDG  (Deutsche Reichsbahn).

Totodată, şeful statului le-a transmis jurnaliştilor germani că un merit al mandatului său este că a reuşit să ţină Justiţia din România departe de influenţa politică.

„Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este dacă vreţi o bucurie a mandatului meu că am reuşit să ţin justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales direct le are”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai discutat cu jurnaliştii acreditaţi la Bundestag şi despre problematica romă, afirmând că persoanele acestei etnii, când ajung în străinătate, deranjează cetăţenii mai mult decât un bancher care fură miliarde.

„Aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjează şi aş spune că deranjează mult mai mult decât un bancher care face să dispară dintr-o bancă 10 miliarde de euro. Pentru că ei vin, trag de cetăţeni, cer bani, cer de mâncare, fac orice. Oamenii din bănci nu deranjează pe nimeni. Doar vin guvernele să plătească miliarde pentru ei, cum a fost în timpul crizei”, a declarat şeful statului la Munchen.

Traian Băsescu a avut o întrevedere, vineri, la Munchen, cu omologul său, Joachim Gauck, şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European. Cei doi lideri au discutat despre planurile şi implicarea pe care un stat ar trebui să le aibă în combaterea corupţiei. De asemenea, cei doi oficiali au făcut şi o evaluare asupra performanţei sistemelor judiciare din ţările aflate în tranziţie.


Citeşte şi:

Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde”

Persoanele de etnie romă, plecate din România, deranjează pentru că trag de cetăţeni şi cer bani sau de mâncare, acest comportament fiind mai vizibil decât furtul unui bancher a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii germani.

Băsescu, jurnaliştilor germani: O bucurie a mandatului meu este că am reuşit să ţin justiţia departe de influenţa politică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Berlin, că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia, iar un merit al mandatului său de preşedinte este că a reuşit să ţină justiţia departe de influenţa politică.

Băsescu, la Berlin: Obiectivul nostru este să intrăm în zona euro în 2018 - 2019

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Berlin, că obiectivul României este de a intra în zona euro în 2018 - 2019. Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că România mai are nevoie de încă zece ani până la aderarea la zona euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite