Toader, discuţie cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu doar despre legile Justiţiei şi legislaţia penală, ci şi despre Directiva UE a confiscării extinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia vine luni la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei. Prima întrevedere a fost cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, demnitar cu care au discutat despre modificarile la legile Justiţiei, modificarealegislaţiei penale, dar şi de transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă.

UPDATE Ministerul Justiţiei a dat un comunicat de presă referitor la întâlnirea lui Toader cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia veniţi în România pentru a discuta demodificarea legilor Justiţiei şi de legislaţia penală. 

„În data de 11 iunie 2018, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiţiei, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, compusă din: domnul director Thomas MARKERT, Secretar al Comisiei de la Veneţia, doamna Hanna SUCHOCKA, Preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, doamna Artemiza CHISCA - şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, domnul Kaarlo TUORI, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda),  domnul Nicolae ESANU, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), domnul Jean-Claude SCHOLSEM, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia). La întâlnire au participat următorii reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei: doamna conf.univ.dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, doamna Alina RĂDOI, director, Direcţia Elaborare Acte Normative, doamna Ileana PETRE, consilier juridic, Direcţia Elaborare Acte Normative, doamna Andreea PETCU, consilier de afaceri europene, Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului, precum şi doamna Adina VASILE, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe“, se arată în comunicat. 

De asemenea, sursa citată nu dă detalii exacte ale problemelor găsite sau ridicate de experţii europeni în ceea ce priveşte modificarea legilor Justiţiei sau a legislaţiei penale, preferând doar să puncteze care au fost documentele discutate.

„În acest context, ministrul justiţiei a prezentat parcursul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor,  Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi  Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată  procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a  început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituţionale prevăzute de legislaţia română,  aspecte privind controlul de constituţionalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR), respectiv obligaţia Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale cu deciziile Curţii. Ministrul justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experţilor.

În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, ministrul justiţiei a  prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României“, se mai arată în comunicat.

UPDATE Minisstrul Justiţiei, Tudorel Toader, e primul care se vede cu membrii Comisiei de la Veneţia. „Să aşteptăm. Într-o jumătate de oră, 35 de minute, încep discuţiile. Evident, se va discuta pe legile Justiţiei. Evident, se va discuta pe codurile penale. Probabil se va discuta pe netranspunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie“. 


Probabil vă voi declara şi eu, dar acum urc şi eu să mă pregătesc.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se va afla la Bucureşti luni şi marţi.

"O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se va afla în vizită în România pentru o serie de schimburi de opinii privind cele trei proiecte de modificare a Legii de organizare judiciară, a Legii CSM şi a Statutului judecătorilor şi procurorilor. Delegaţia va avea întâlniri cu preşedintele României, cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii Constituţionale, Biroului Procurorului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Parlamentului, inclusiv ai Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, ai asociaţiilor de judecători şi procurori şi ai organizaţiilor societăţii civile", anunţa Comisia într-un comunicat.

De asemenea, documentul consemnează că atât preşedintele României, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de lege.

Întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va avea loc de la ora 8.00, iar Tudorel Toader declara vineri că se va întâlni cu delegaţia în calitate de ministru, nu de membru al Comisiei.

`Fac parte din Comisia de la Veneţia din mai 2004, tocmai am intrat în al doilea mandat din mai 2018, dar voi discuta nu în calitate de membru al Comisiei, ci în calitate de ministru al Justiţiei. Luni la ora 8,00 vom avea prima întrevedere la Ministerul Justiţiei. Dânşii vor avea întrevederi cu multe autorităţi din sistemul judiciar. Vom discuta despre subiectele actuale, legile Justiţiei, coduri penale modificate, eventuale alte întrebări ale dânşilor, dar repet, eu voi fi acolo, eu voi coordona din partea Ministerului Justiţiei dezbaterile, dar în calitate de ministru, nu de membru al Comisiei”, a spus Toader, care a precizat că vizita este coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în 2 mai, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele spunea că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite