Titus Corlăţean reacţionează în cazul colindului antisemit de la TVR3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat într-un comunicat de presă, de miercuri seară, faptul că a luat act „cu îngrijorare şi indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, liderul diplomaţiei române considerând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

„Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public„, a precizat Titus Corlăţean, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

România s-a angajat, de peste un deceniu, „într-un efort coerent şi conştient de reconciliere cu trecutul şi recuperare a propriei istorii”, potrivit aceluiaşi document, precizând faptul că  „acţiunile întreprinse în această perioadă – multe dintre ele îndreptate în direcţia programelor educaţionale – au avut efect şi au contribuit la educarea tinerelor generaţii în spiritul toleranţei şi al adevărului”.

Ministrul de Externe consideră că: „Incidente, precum cel de la TVR3 ne arată că nu trebuie să relaxăm eforturile pe care le facem, ci dimpotrivă, trebuie să încercăm ca mesajele pe care le transmitem să ajungă în toate segmentele societăţii noastre". 

Corlăţean a precizat că România are „un cadru legislativ bine pus la punct” în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului şi promovarea personalităţii unor persoane vinovate de crime de război, aşteptând reacţia instituţiilor abilitate.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au anunţat de marţi că au reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

La baza scandalului care a cuprins comunitatea evreiască din România stă emisiunea difuzată, vineri, 06 decembrie 2013, cu prilejul lansării programului „Alege verde!” la TVR. La o intervenţie în direct realizată de TVR Cluj, ansamblul Dor Transilvan a intrepretat un colind considerat de Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj ca fiind antisemit, întrucât textul conţine elemente instigatoare la rasism precum „Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum".

Citeşte mai multe despre scandalul TVR3:

Un nou scandal legat de lansarea TVR3. Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj  este revoltată de un colind considerat antisemit. Boc e implicat în incident

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite