Un nou scandal legat de lansarea TVR3. Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj  este revoltată de un colind considerat antisemit. Boc e implicat în incident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz, a trimis un comunicat în care condamnă dur incidentul de la lansarea TVR3, când ansamblul popular din oraş - „Dor Transilvan” a interpretat un colind cu versuri considerate antisemite. Directorul care a ales repertoriul spune că nu există colind antisemit, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Cluj aruncă vina în curtea lui Emil Boc.

Emisiunea difuzată, vineri, 06 decembrie 2013, cu prilejul lansării programului „Alege verde!” la TVR 3 stă la baza unui scandal care a cuprins comunitatea evreiască din România. La o intervenţie în direct realizată de TVR Cluj, ansamblul Dor Transilvan, aflat în subordinea regiei de transport local RATUC, a intrepretat un colind considerat de Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj ca fiind antisemit. “Suntem revoltaţi şi ne exprimăm indignarea pentru faptul că Ansamblul „Dor Transilvan” interpretează în spaţiul public, o colindă cu caracter vădit antisemit, în textul căreia apar elemente instigatoare la rasism precum „Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum". Considerăm că în veacul al XXI-lea, după Auschwitz rezonanţa acestui text (calificat drept arhaic) este cumplit de insultătoare”, se arată în comunicatul trimis de peşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz. În comunicat se mai arată că piesa figurează de mai mult timp în repertoriul ansamblului, fiind cuprinsă în materialului unui CD. 

Instigare la ură rasială

În comunicat este criticată conducerea TVR Cluj pentru că “au făcut doar atât, nişte explicaţii confuze fără a cere imediat scuze şi a trage la răspundere pe cei implicaţi. Considerăm că responsabilii pentru aducerea pe scena publică a acestui colind cu conţinut vădit antisemit pot fi suspectaţi de instigare la ură rasială şi se impun măsuri ferme pentru a evita în viitor astfel situaţii. Aşteptăm ca organele abilitate să se sesizeze pentru încălcarea prevederilor legale privind diseminarea unor materiale cu conţinut antisemit şi instigare la ură rasială”.

Tiberiu Groza: “Nu există colinde antisemite”

Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, cel care a ales repertoriul ansamblului “Dor Transilvan” pentru lansarea TVR 3, a declarat pentru “Adevărul” că nu există colinde antisemite întrucât nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru a fi caracterizate astfel. 

“Nu existe colinde antisemite. Ca s-a etichetat ca fiind colind antisemit nu îndeplineşte condiţii precum îndemnarea la atitudine  ostilă şi agresivă faţă de comunitatea evreilor. Colidul povesteşte faptele , povestea naşterii Domnului către gazda care-l ascultă. Colindul nu are un mesaj de instigare şi nici gazda nu percepe versurile ca pe un asemenea mesaj. Un colind nu poate fi etichetat antisemit pentru că nu instigă la ură”, a explicat Groza. Directorul  a precizat cum a ales cele două colinde care au fost interpretate: “Am avut un CD cu 26 de colide , am căutat două cât mai scurte ca să nu îngheţăm de frig şi să nu se mai fi prezentat la televiziune. Mi-a plcut titlu şi le-am recomandat, fără să ştiu ce cuprinde textul şi fără să mă fi gândit că un colid are cotonaţii antisemite”.  Groza a mai arătat că a vorbit cu Ioan Boşca artist popular care a adunat circa 10.000 de colinde şi a aflat că sunt o mulţime care fac referire la everei, fără a fi antisemite. “Eu cred că acest incident a fost cauzat de faptul că a fost o emisiune foarte urmărită şi în România funcţionează mult mai bine ca acum 10-20 de ani asociaţiile care semnalează posibilele derapaje anti-Semite. În plus, colindătorii colindă gazda, nu le aparţine punctual de vedere din colind şi nu instigă la ură împotriva evreilor. Ansamblul Dor Transilvan a fost la Auschwitz de 2 ori pentru a afla ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Groza. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj aruncă vina în curtea lui Boc

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, instituţia în subordinea căreia este Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, a trimis un comunicat în care preciează: “Regret faptul că un eveniment care trebuia să fie unul de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales. Consider că, mai ales pe canalele postului public, selecţia repertoriului ar trebui să fie mai riguroasă, mai ales atunci când este vorba despre ansambluri folclorice neprofesioniste. Chiar dacă a fost comisă din eroare, difuzarea acestui colind se dovedeşte a fi cel puţin nefericită prin analogiile care se pot face între acest text şi suferinţele poporului evreu în trecutul nu foarte îndepărtat şi care stârneşte amintiri dureroase. Pe de altă parte, consider că vina aparţine ansamblului care a interpretat colindul, în speţă „Dor Transilvan” al RATUC, regie subordonată Consiliului Local Cluj-Napoca şi domnului primar Emil Boc. M-am aşteptat ca domnul primar să reacţioneze în vreun fel, să-şi precizeze poziţia faţă de acest incident în care a fost implicat un ansamblu format din angajaţi ai RATUC şi plătiţi din banii publici ai primăriei Cluj-Napoca. În condiţiile în care domnul primar nu a avut nimic de spus, îmi cer eu scuze poporului evreu în numele domnului Emil Boc pentru afrontul adus de un ansamblu folcloric clujean, judeţ pe care îl conduc în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Sper că acest nefericit incident să nu aibă repercusiuni asupra relaţiilor româno-israeliene şi că, pe viitor, cei îndrituiţi vor avea mai multă grijă în alegerea momentelor artistice. Noi clujenii suntem nişte oameni deschişi şi primitori şi aşa vom rămâne mereu, nu doresc să fim judecaţi pentru lipsa de responsabilitate ai unor lideri vremelnici”. Emil Boc nu a putu fi contactat pentru reacţie.

Reacţia TVR: alegere neinspirată

TVR a transmis, marti, o precizare în care arată că "alegerea colindelor interpretate de ansamblul "Dor transilvan" a apartinut Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj", iar studioul TVR Cluj nu avea cum sa faca o selectie a repertoriului: “Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este  inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate . În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale".

Versurile incriminate:

"A născut un fiu frumos

Anume Iisus Hristos

Toată lumea i se-nchină,

Numai jidovii-l îngână.

Jidovan afuristit

Nu l-ar răbda

Drumul sfânt

Nici în cer, nici pe pământ..

Numai la corlan (burlan- n.red.), la fum,

Acolo-i jidovul bun,

Să iasă şfară (fum- n. red.) în drum”.

Citeşte şi 

TABEL Dezmăţul TVR pe banii românilor

UPDATE Săftoiu a demisionat din fruntea TVR. CA al SRTV este demis. Rareş Bogdan, Mircea Dinescu şi Cornel Nistorescu, în noul CA

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite