Tergiversarea organizării alegerilor parțiale, justificată de Guvern cu argumente de tip economic și de oportunitate

0
0

Executivul condus de Ciucă susține că tergiversarea organizării parțialelor este dictată de argumente de ordin economic, fiind o chestiune și de oportunitate, din cauza ritmului de vacantare a funcțiilor de primar.

Guvernul condus de Ciucă a dat primele explicații pe tema parțialelor FOTO Inquam Photos
Guvernul condus de Ciucă a dat primele explicații pe tema parțialelor FOTO Inquam Photos

România are în prezent peste 50 de unității administrativ-teritoriale (UAT) care nu mai au primar, susțin surse din Autoritatea Electorală Permanentă pentru „Adevărul”, ultimul număr comunicat oficial, în luna august, fiind de 47 de funcții de primar vacante, pentru care erau toate procedurile îndeplinite.

Prin urmare, mai mulți actori politici ai opoziției au luat atitudine, în condițiile în care Guvernul nu a dat semne că ar vrea să organizeze alegeri în această toamnă. Ludovic Orban, președintele formațiunii Forța Dreptei, a anunțat săptămâna trecută că dă în judecată Guvernul pentru că nu organizează alegerile parțiale. Și Orban nu a fost primul, întrucât, anterior, Alexandru Dimitriu, candidat al USR la Sectorul 5, a făcut același lucru pentru situația din acest sector, unde locul e vacant în urma condamnării lui Cristian Popescu Piedone.

„Democraţia presupune existenţa alegerilor libere. De peste un an, Guvernul refuză să organizeze alegeri în peste 40 de localităţi în care este vacantă funcţia de primar. Există, de asemenea, şi o localitate unde a fost dizolvat Consiliul local. Dacă alegeri nu sunt, nu este democraţie”, a precizat Ludovic Orban.

Executivul se spală pe mâini de acuzații

În urma insistențelor ziarului „Adevărul”, Guvernul a răspuns oficial pe tema tergiversării organizării parțialelor, cu toate că ar trebui să facă acest lucru în fiecare localitate unde nu mai este primar, în cel mult 90 de zile de la vacantarea funcției. În primul rând, în ceea ce privește această problemă a celor 90 de zile, Executivul consideră „că termenul de 90 de zile prevăzut de Codul administrativ nu este un termen de decădere, astfel că neexercitarea prerogativelor Guvernului înăuntrul acestui termen nu atrage după sine sancțiunea decăderii din dreptul de a mai organiza alegerile locale parțiale peste acest termen, o dovadă de necontestat a acestui argument fiind organizarea alegerilor locale parțiale precedente”, se arată într-un răspuns pentru „Adevărul”.

Guvernul subliniază că stabilirea unei date comune pentru alegerile locale parțiale ține de „oportunitate”, dar și de atenția la implicațiile financiare. „Din această perspectivă, stabilirea datei alegerilor locale parțiale reprezintă o chestiune de oportunitate, de resortul Guvernului, la a cărui decizie concură o estimare a impactului financiar asupra bugetului general şi a bugetelor locale în condițiile economice actuale, ce pot periclita organizarea alegerilor locale parțiale”, precizează Biroul de presă al Guvernului, care subliniază că este un „flux continuu al cazurilor de încetare a mandatelor.”

Mai așteaptă date de la AEP

Mai mult, Guvernul menționează că a dat sarcină AEP-ului să vadă care mai este situația în teritoriu privind mandatele vacante, în condițiile în care ultima informare care a ajuns în mapele miniștrilor a fost la jumătatea lunii iunie, când erau aproximativ 40 de localități fără edil și una fără Consiliu Local.

Reprezentanții Executivului menționează că stabilirea datei alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, o hotărâre de guvern pentru un scrutin fiind necesară, potrivit legii, cu 35 de zile înainte de a se merge la urne. Potrivit unor înalte surse guvernamentale ale „Adevărul”, Cabinetul Ciucă nu va organiza alegeri locale parțiale în această toamnă. Calculele interne ale partidelor Puterii arată că în majoritatea UAT-urilor ar câștiga candidații PSD, conform acestor surse.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite