Ţeapă pentru baroni. Comisia Iordache a modificat Codul Penal pentru a-l salva doar pe Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD renunţă la modificarea din temelie a legislaţiei penale şi ţinteşte adoparea unei legi într-o formă care ar ajunge să-l avantajeze doar pe liderul partidului, Liviu Dragnea.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a adoptat, marţi, pe repede-nainte un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal şi a Legii pentru sancţionarea corupţiei, modificări care ţin cont de recomandările unei decizii CCR din 2018 prin care mai multe articole ale unei iniţiative trecute de Parlament au fost declarate neconstituţionale. De la începutul şedinţei-fulger, convocată doar cu câteva ore înainte şi fără a da posibilitatea celor din Opoziţie să studieze temeinic amendamentale la iniţiativa de pe ordinea de zi, Florin Iordache a anunţat că el vorbeşte în numele întregului PSD, iar formaţiunea pe care o reprezintă vrea să păstreze în proiectul de lege toate modificările declarate constituţionale, iar pe cele neconstituţionale să le elimine.

Propunerea fostului ministru al PSD a părut, la prima vedere, rezonabilă şi celor din Opoziţie. Însă aleşii PNL şi USR voiau să discute şi modificarea unor articole declarate constituţionale, dar problematice, pentru că favorizează mai mult persoanele cercetate sau inculpate decât victimele. Un astfel de articol este cel privind termenele de prescripţie a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja şi pe Liviu Dragnea, cel care e acuzat de fapte care s-au derulat între 2006 şi 2012.

Mai exact, termenul de precripţie a faptei scade de la 10 la 8 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 10 ani, dar care nu mai mult de 20 de ani. De asemenea, termenul de prescripţie scade de la 8 la 6 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar nu mai mare de 10 ani. Mai mult, termenul de prescripţie specială nu mai este de dublul prescripţiei normale, ci doar de o dată şi jumătate.  Ori, Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa, de exeplu, de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.

De altfel, Florin Iordache a anunţatat că miercurea viitoare, adică pe 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional, până atunci fiind trecut prin plenul Senatului şi încă o dată pe la Comisia pentru legile Justiţiei.

Tudorel Toader, umilit de Iordache

„Suntem aici datorită faptului că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD-ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale, potrivit ultimei decizii ale CCR. De aceea nu am invitat astăzi reprezentanţii ministerului, pentru că e anormal. Eu personal nu l-am invitat“, a declarat Florin Iordache, la începutul şedinţei. Totuşi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers neinvitat la Comisia Iordache. Lui Toader i s-a dat cuvântul doar după aproape trei sferuturi de oră de discuţii şi la insistenţele senatoarei Alina Gorghiu (PNL). Toader le-a atras atenţia că el a trimis proiecte de lege la Parlament, dar majoritatea au fost modificate de PSD radical, deci nu mai pot fi considerate ale Ministerului Justiţiei. De asemenea, acesta a atacat PSD, prin amintirea faptului că el a cerut sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei şi chiar a venit cu un draft de sesizare, dar social-democraţii au băgat sub preş subiectul.

Reacţia PNL

Opoziţia s-a opus demersului PSD de modificare a Codului Penal, dar fără sorţi de izbândă. Tot ce le-a rămas a fost să atace majoritatea prin declaraţii politice, evetual să atace la CCR proiectul, după ce e adoptat de Parlamament.„Comisia lui Iordache a votat pentru amnistia VIP-urilor! Comisia Iordache s-a reactivat brusc după mai bine de 4 luni. La turaţie maximă, PSD-ALDE au votat: reducerea termenelor de prescripţie de la 8 la 6 ani; reducerea termenelor speciale de prescripţie de la 16 la 9 ani. De aceste «cadouri legale» vor beneficia toţi infractorii care cer rejudecarea în completurile de 5 judecători, pentru că faptele mai vechi de 9 ani vor fi prescrise”, a afirmat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

De asemenea, aceasta a adresat cuvinte dure social-democraţilor din comisie: „Frăţia corupţilor e puternică şi acţionează la ordin. La ordinul direct al lui Liviu Dragnea. Florin Iordache a rezolvat, prin vot în Comisie, ceea ce nu au reuşit avocaţii lui Dragnea, Tudorel Toader sau Viorica Dăncilă”, a completat  Turcan.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite