Tăriceanu pune presiune pe Meleşcanu să renunţe la şefia Senatului: „ALDE îl susţine pe Iani Popa. Meleşcanu m-a dezamăgit. E un atac furibund al PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu Foto Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu Foto Mediafax

Conducerea ALDE s-a reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a hotărî soarta partidului, după ce PSD l-a propus pe Teodor Meleşcanu la şefia Senatului. Decizia: orice membru ALDE care va accepta funcţii de la PSD va fi exclus din partid. Însă, în cazul în care Meleşcanu nu va face pasul în spate, ALDE va rămâne fără grup parlamentar la Senat. În paralel, Teodor Meleşcanu încearcă să rupă câţiva parlamentari ALDE. „M-a dezamăgit“, spune Tăriceanu

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa ALDE: Îl susţinem pe Iani Popa pentru canidatura la funcţia de preşedinte al Senatului. Aceasta este candidatura oficială a ALDE pentru Senat. A doua decizie: pierderea calităţii de membru pentru persoanele care fără susţinerea partidelor acceptă funcţii de conducere în Parlament sau în Guvern. Domnul Meleşcanu şi-a cerut scuze colegilor pentru situaţia pe care a generat-o. Colegii au fost foarte clari: nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD. Observ un atac furibund al PSD la adresa ALDE. Îi previn pe cei din PSD că nu suntem în postura să întoarcem şi celălalt obraz. Încercările de racolare ale unor membri ALDE au eşuat. 

Jurnalist: Care e situaţia cu Meleşcanu?

Tăriceanu: ALDE a luat hotărârea să-l susţină pe Iani Popa. Dacă cineva acceptă o propunere din partea altui partid, suportă rigorile deciziei de azi. Dacă trece la PSD, trece la PSD. Nu poate să accepte această susţinere ca membru ALDE. 

Va renunţa domnul Meleşcanu?

Nu l-am întrebat.

Ce se întâmplă cu grupul de la Senat?

Ceea ce prevede Regulamentul. 

Şi cu grupul mixt cum rămâne?

Este soluţia pe care vrem să o aplicăm dacă pleacă domnul Meleşcanu. 

A lăsat domnul Meleşcanu impesia că se răzgândeşte?

Ne-a lăsat în expectativă. 

V-a dezamăgit?

Evident.

A lăsat de înţeles că se răzgândeşte?

Mie aşa mi s-a părut. 

UPDATE Conducerea ALDE a decis că cei care vor accepta funcţii din partea PSD or fi automat excluşi din partid, susţin surse politice. Principalul vizat e Teodor Meleşcanu, care a fost propus de PSD pentru şefia Senatului. 

***

Tot mai mulţi lideri ALDE îi reproşează lui Călin Popescu Tăriceanu ruperea alianţei cu PSD. „Să-i spună cineva dlui Tăriceanu că metoda retragerii nu este sigură“, a declarat liderul ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi. Şi liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, trecut şi pe la PNL, l-a criticat pe Tăriceanu. „Nu plec din ALDE, dar spun ferm că în ciuda neînţelegerilor din guvernare şi lucrurilor incorecte faţă de ALDE, nu văd de ce sunt mai frecventabili Ponta-Tudose-limbric decât Dăncila-Teodorovici-Fifor“, a scris Zamfir pe Facebook. Folosind cuvântul „Limbric“, Daniel Zamfir s-a referit la Daniel Constantin, fost copreşedinte ALDE, dat afară de Tăriceanu din partid după intrarea la guvernare. De asemenea, ALDE Iaşi a anunţat că va păstra alianţele cu PSD în consiliul local şi în consiliul judeţean, după ce şefii locali ai Pro România le-au cerut reprezentanţilor ALDE să renunţe la posturile de viceprimar al municipiului şi la cel de vicepreşedinte al CJ Iaşi.

Mai mulţi aleşi ALDE au încercat să-l mazilească pe vicepreşedintele partidului, Varujan Vosganian, din funcţia de lider de grup. Nemulţumiţi de alianţa cu Ponta, mai mulţi deputaţi ALDE au votat înlăturarea lui Vosganian, însă cei loiali lui Tăriceanu au părăsit intenţionat şedinţa, motiv pentru care nu a mai fost cvorum. Vosganian este unul dintre apropiaţii lui Tăriceanu. 

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost propus de premierul Viorica Dăncilă pentru şefia Senatului. Condiţia pusă de liderul PSD: Meleşcanu să rupă câţiva parlamentari de la Tăriceanu, care ulterior să sprijine Guvernul în Parlament la votul de restructurare şi la moţiunea de cenzură. Potrivit unor surse politice, cinci-şase parlamentari  ALDE vor trece la PSD, partid care încearcă să rămână la Putere după ce ALDE a rupt coaliţia de guvernare şi s-a aliat cu ProRomânia. 

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propus de PSD pentru şefia Senatului, nu poate fi exclus din partid. Motivul? Grupul ALDE din Senat s-ar desfiinţa, iar odată cu el ar muri şi alianţa cu ProRomânia. Legea impune un număr de 7 senatori aleşi pe listele unui partid pentru formarea unui grup parlamentar. ALDE a rămas exact cu 7 senatori aleşi iniţial, dacă-l numără şi pe Meleşcanu. Pe parcurs, s-au mai adunat alţi 7 traseişti, irelevanţi în acest context. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite