Tăriceanu, îl atacă, din nou, pe Antonescu: „Aşteptam de la liderul PNL un plan economic pentru România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăriceanu l-a atacat, din nou, pe Crin Antonescu
Tăriceanu l-a atacat, din nou, pe Crin Antonescu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că a aşteptat de la preşedintele PNL prezentarea unui plan economic pentru România, având în vedere că actuala campanie se încheie în mai puţin de două săptămâni, precizând că electoratul liberal aşteaptă soluţii de guvernare din partea PNL.

Tăriceanu a afirmat la o dezbatere organizată de Societatea Academică Română şi Fundaţia Friedrich Ebert că prezentarea unui plan economic liberal pentru România a fost deficitară, apreciind că a fost o greşeală faptul că preşedintele PNL nu a prezentat un plan economic.

Fostul premier şi-a exprimat dezamăgirea că această propunere nu a venit din partea preşedintelui PNL. În schimb, Tăriceanu a prezentat o viziune proprie de "măsuri esenţiale" pe care va trebui să le ia următorul Guvern, pe care l-a denumit "un plan de resuscitare a economiei" în cinci puncte.

"Aceste propuneri trebuie să genereze o dezbatere a priorităţilor. Sunt măsuri care vor avea efecte pe termen scurt, este nevoie de un pachet de măsuri care să provoace un şoc în economie, care să provoace economie şi care să ducă în final la stoparea declinului economiei", a argumentat Tăriceanu.

Între măsurile enumerate de acesta se numără "toleranţa zero pentru evaziunea fiscală", respectiv "o adevărată declaraţie de război împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale" care să genereze majorarea pedepselor minime.

De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care "trebuie să fie competitivă la nivel european şi internaţional", prin încurajarea apariţiei unor "poli industriali în sectoarele de producţie", iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB.

"Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. România are o mare problemă legată de lipsa de disciplină a cheltuielilor la nivel central şi la nivel local, la nivel local este o tragedie", a spus Tăriceanu menţionând faptul că autorităţile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat că această măsură va determina chiar o uşuriţă mai mare pentru România de a se finanţa de pe pieţele externe.

"Datoria publică să nu depăşească 40% din PIB, eventual la limită chiar printr-o normă constituţională", a mai susţinut fostul premier.

În plus, el a pledat pentru reducerea taxelor şi impozitelor care au impact direct asupra consumului, a creării locurilor de muncă şi a investiţiilor. Tăriceanu a susţinut revenirea TVA la 19% şi a subliniat că nu este adeptul TVA diferenţiat promovat de USL, însă susţine "zero la sută impozit pe profitul reinvestit".

Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevenţelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite