Tanczos Barna: „UDMR nu a beneficiat niciodată de finanţare din Ungaria”. Ce spune ministrul despre banii trimişi de Guvernul de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, fiind chestionat de jurnalişti cu privire la finanţările de pe teritoriul României provenite din Ungaria, că sunt transmise într-un mod legal, fiind destinate pentru utilitate publică. Ministrul a mai negat că acestea ar fi fost vreodată folosite de UDMR în cadrul campaniilor electorale.

„Toate finanţările care vin de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii sunt finanţări legale. În niciun caz, nu ar fi acceptat nicio asemenea fundaţie sau asociaţie finanţări ilegale, în ceea ce priveşte destinaţia acestora, nu doar vorbitorii de limba maghiară beneficiază de acestea, multe dintre ele sunt finanţări pentru investiţii de utilitate publică, toate patinoarele sunt deschise pentru toţi care vor să practice hocheiul sau vor să patineze. Investiţia pentru dezvoltarea capacităţii de intervenţie chirurgicală la spitalul din Miercurea Ciuc este o investiţie pentru toţi cetăţenii României, este incorect să spunem că aceste finanţări sunt pentru vorbitorii de limbă maghiară”, a declarat ministrul Mediului, miercuri, la finanlul şedinţei de Guvern. 

În ceea ce priveşte faptul că nu există un acord clar semnat între Executivul de la Budapesta şi cel de la Bucureşti, ministrul a completat: „Respectă legislaţia naţională, europeană, în niciun caz nu vorbim de finanţări ilegale, dacă se consideră la nivel diplomatic că este nevoie de un acord, cu siguranţă acel acord va exista între cele două ministere”, a mai spus Tanczos Barna. 

Ministrul a mai arătat că nu cunoaşte criteriile după care sunt acordate finanţările din Ungaria. „Fiananţările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociaţii şi fundaţii către entităţile care finanţează minorităţile naţionale, minoritatea maghiară din alte state decât Ungaria şi ele se evaluează la instituţiile financiare, nu ştiu care sunt criteriile care le practică toate instituţiile finanţatoare, noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea sistemului hocheistic pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din judeţul Harghita şi judeţele învecinate şi am primit finanţare”, a mai spus ministrul. 

Întrebat dacă banii au fost vreodată folosiţi pentru campanii electroale, ministrul a răspuns că niciodată. „UDMR nu a folosit bani din Ungaria niciodată, nu a beneficiat de finanţare niciodată şi banii primiţi pentru aceste activităţi nu au fost folosiţi niciodată pentru activităţi politice sau cu scop politic”, a mai spus reprezentantul UDMR. 

Ministrul a mai susţinut, răspunzând unei alte întrebări, că banii care sunt trimişi din Ungaria spre România nu au legătură cu atitudinea UDMR faţă de declaraţiile premierului maghiar. 

În ceea ce priveşte faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis a arătat că liderii UDMR vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul mesajului lui Viktor Orban transmis de pe teritoriul ţării noastre, ministrul a declarat că „explicaţiile vor veni după discuţiile de rigoare”, fiind întrebat dacă simte că trebuie să ofere explicaţii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite