Surse. Negocierile între PSD, PNL şi UDMR, blocate pe tema premierului. Liderii partidelor urmează să discute cu Iohannis despre găsirea unei soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu ar mai vrea să fie premier cu puteri depline  FOTO Inquam Photos
Florin Cîţu ar mai vrea să fie premier cu puteri depline  FOTO Inquam Photos

Negocierile între partidele care vor să formeze noua coaliţie guvernamentală sunt blocate din cauza numelui viitorului premier. De asemenea, încă sunt tensiuni pe tema creşterii unor venituri, cum este cazul salariului minim diferenţiat. Liderii PNL, PSD şi UDMR urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a fi deblocată situaţia, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Preşedinţii PNL, PSD şi UDMR evită să discute despre modul cum decurg negocierile pentru noul premier, în condiţiile în care acestea sunt blocate atât în ceea ce priveşte numele, dar şi în ceea ce priveşte posibilitatea „rotativei”, adică formula unui şef al Guvernului prin rotaţie. Prin urmare, liderii celor trei partide vor avea o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. 

Probleme sunt şi în anumite zone din programul de guvernare. De exemplu, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor, PNL şi PSD sunt aproape de un consens pe problematica pensiilor. În schimb, două probleme sunt salariul minim diferenţiat şi alocaţiile copiilor, acolo unde PSD vrea o creştere mai consistentă. 

PNL vrea un singur tip de salariu minim, adică de 2.550 de lei de la începutul anului viitor, în timp ce PSD vrea şi salariu minim pentru studii superioare, în cuantum de 2.600 de lei, precum şi o creştere a celor două, încă o dată, la 1 iulie 2022. Liberalii vor ca alocaţiile să se indexeze cu inflaţia, în timp ce social-democraţii ar vrea creşterea lor cu încă aproximativ 40%.

Nu este definitivată nici problematica referitoare la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, pe care PNL şi UDMR o vor desfiinţată, dar unde PSD se opune. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite