Surse: Guvernul adoptă azi două OUG: organizarea alegerilor anticipate şi alegerea şefilor de CJ prin vot indirect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban, în Parlament
Premierul Ludovic Orban, în Parlament

Guvernul va adopta azi două ordonanţe de urgenţă: una privind organizarea alegerilor anticipate, alta privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene în mod indirect, prin votul consilierilor judeţeni. În cazul în care moţiunea de cenzură va trece miercuri de votul Parlamentului, Guvernul Orban va rămâne interimar şi nu va mai putea adopta OUG.

Dat fiind faptul că în România nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate, nu există în legislaţie prevederi clare pentru organizarea unui astfel de scrutin. Prin urmare, Gvernul Orban va adopta în şedinţa de azi o ordonanţă de urgenţă pentru a stabili exact paşii procedurali din momentul dizolvării Parlamentului până la stabilirea datei alegerilor anticipate.

De ce va adopta azi Guvernul această OUG?

Pentru că, în situaţia în care moţiunea de cenzură va fi adoptată miercuri de Parlament, Guvernul Orban rămâne interimar, dar nu mai poate adopta OUG. Aşadar, Executivul pregăteşte azi cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, fie că ele vor avea loc sau nu.  

„A existat această discuţie cu AEP. A rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la anticipate. În legislaţia actuală nu există o reglementare precisă. Termenul maxim de oraganizare a alegerilor prevăzut de Constituţie este de 90 de zile. Trebuie să avem prevederi concrete. Nu mă aştept ca PSD să strângă voturile pentru moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. E bine să fim pregătiţi pentru orice eventualitate“, a spus Ludovic Orban. 

Cât despre ordonanţa de urgenţă pentru alegerea preşedinţilor de CJ indirect, prin votul consilierilor, premierul a a spus: „A fost iniţiată de Ministerul Dezvoltării. E în circuitul de avizare“. 

PNL, avantajat de anticipate

Premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susţin surse politice pentru Adevărul. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va rămâne interimar până în iunie.

PNL ar obţine aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite