Stolojan: Piatra de încercare a alianţei PSD – PNL este campania prezidenţială. Ce spune despre potenţialii candidaţi Ciucă, Geoană şi Kövesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Stolojan FOTO Arhivă
Theodor Stolojan FOTO Arhivă

Fostul preşedinte al PNL, Theodor Stolojan, a făcut, potrivit News.ro, o analiză a posibililor candidaţi la alegerile prezidenţiale, arătând îngrijorare cu privire la preluarea şefiei Executivulului de către PSD anul viitor. Potrivit fostului şef liberal, piatra de încercare a alianţei PSD – PNL o reprezintă campania la prezidenţialele din 2024.

Întrebat cât va rezista alianţa de guvernare PSD – PNL, fostul lider PNL a precizat că „piatra de încercare pentru alianţă, cum a fost şi piatra de încercare pentru PSD-PDL, este campania prezidenţială”, a precizat Stolojan, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte preluarea şefiei Guvernului de către PSD, de anul viitor, Theodor Stolojan s-a arătat îngrijorat, explicând că nu este de acord cu măsurile fiscale susţinute de liderul social-democrat. „Rotativa guvernamentală de anul viitor, pe mine mă îngrijorează dintr-un singur punct de vedere, din punctul de vedere că primul ministru va fi domnul Ciolacu cred, preşedintele PSD-ului, a cărui concepţie despre reforma fiscală o cunosc. Dânsul crede foarte mult în aceste măsuri (n.r. plafonare de preţuri, impozit progresiv, taxă de solidaritate) şi sigur că are un cuvânt hotărâtor  în guvern, ca prim-ministru. El se poate opune clar la orice măsură care vine din cadrul coaliţiei, poate să o accepte, iar celălalt partid, sigur, n-are decât două opţiuni: înghite sau pleacă. Sper că domnul Ciolacu va avea cumpătarea necesară să nu forţeze această notă. Însă piatra de încercare, după mine, e campania prezidenţială, care a fost piatra de încercare şi la Geoană – Băsescu”, a mai spus Stolojan. 

De asemenea, fostul lider liberal a exclus posibilitatea ca PSD şi PNL să vină cu un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Este exclus, pentru că înseamnă practic să nu mai fie o competiţie, o competiţie reală. Sigur, competiţie va fi, n-aţi văzut cum sar din baie candidaţii, vor fi poate mai mulţi candidaţi. E clar că competiţia nu mai poate fi reală, va fi un simulacru de competiţie. Nu este bine nici pentru PSD, nici pentru PNL. (…) Nu e ceva bun pentru niciunul dintre partide acest lucru. Gândiţi-vă cum ar trebui să se desfăşoare campaniile locale, campaniile parlamentare, având candidat comun la prezidenţiale. Adică totul devine deformant ”, a mai explicat Stolojan, arătând că, în opinia sa, nu este bine ca PSD şi PNL să meargă pe liste comune la alegerile parlamentare.

„S-a mai întâmplat, dar nu e bine pentru România, nu e bine pentru România şi ajung iar mă îndrept spre un monolit”, a adăugat Stolojan.

Theodor Stolojan a mai susţinut că există şanse ca liberalii să câştige din nou prezidenţialele. „Şansele există, dar PNL-ul pentru asta va trebui să îşi apere punctele de vedere foarte serios,mai ales de anul viitor în momentul în care PSD-ul preia postul prim-ministru. Sigur, PNL-ul va avea postul de viceprim-ministru, plus Ministerul Finanţelor, care e foarte important. Gândiţi-vă că în toate măsurile astea, până la urmă, cuvântul hotărâtor din punct de vedere al sustenabilităţii financiare îl are Ministerul Finanţelor. Politic, poţi să iei măsura care s-a luat şi acum nu, hai să dăm 50 de bani reducere, 25 suportă bugetul. 25”, a mai precizat Stolojan. 

Potrivit fostului şef PNL, liberalii nu au pe altcineva cu forţa competitivă a lui Nicolae Ciucă, preşedintele partidului. 

De asemenea, în privinţa unei eventuale candidaturi a secretarului general adjunct al NATO, Stolojan a explicat că Mircea Geoană are multe atuuri şi relaţii, dar că problema este legată de comportamentul acestuia, de a se întâlni cu „interlopi” în campanie. 

Stolojan s-a arătat neîncrezător şi într-o eventuală susţinere a PNL pentru Laura Codruţa Kovesi la alegerile prezidenţiale, deoarece liberalii nu vor pe cineva din afara formaţiunii politice. De altfel Kovesi a şi declarat că nu va candida

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite