STENOGRAMĂ Cum s-a certat PSD cu Opoziţia pe timpul alocat audierii miniştrilor: „Mi se pare ridicol“. „E lipsă de respect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii Puterii şi ai Opoziţiei au avut o discuţie aprinsă la şedinţa conducerii celor două Camere în care s-a stabilit timpul pentru fiecare audiere de ministru din Guvernul Tudose. Până la urmă, PSD şi ALDE au avut de câştig, fiind susţinută varianta unei audieri de maxim 30 de minute, cu toate că Opoziţie cerea cel puţin o oră pentru fiecare persoană.

Mai mulţi aleşi ai Opoziţiei, printere care aleşii USR Mihai Goţiu şi cristian Ghinea, dar şi liberalul Victor Paul Dobre, au încercat săşi convingă colegii din majoritatea parlamentară ca audierea fiecărui ministru să ţină cel puţin o oră pentru a fi timp de întrebări şi răspunsuri.

Reprezentanţii Puterii i-au ascultat, însă până la urmă au adoptat tot variant dorită de ei, adică aceea în care un ministru avea la dispoziţie 30 de minute să se prezintă, să asculte întrebările membrilor comisiei şi, dacă mai era timp, să răspundă.

Redăm stenograma discuţiei din 28 iunie, ziua anterioară audierii şi votării noului Cabinet:

„Cristian Ghinea: Domnule preşedinte (n.r.- Gabriel Vlase, preşedintele de şedinţă), am eu un comentariu: văd că avem câte o jumătate de oră pentru fiecare ministru. Mi se pare ridicol. Adică mă uit la Fonduri Europene - câte probleme sunt acolo. Ce am putea întreba o întreagă Comisie pe doamna Rovana Plumb o jumătate de oră?! Adică suntem un Parlament serios? Cum vor decurge audierile acestea? Oricum au fost ridicole audierile la primul Guvern - Guvernul Grindeanu, dar măcar a fost mai mult timp.

Gabriel Vlase: Propunere, domnule secretar.

Cristian Ghinea: Să aducem măcar la o oră fiecare.

Gabriel Vlase: Domnul Tomac.

Eugen Tomac: Domnule preşedinte, cred că ar trebui să analizăm foarte bine această chestiune pentru că a prezenta un asemenea program arată o anumită lipsă de respect faţă de Parlament. Deci, noi credem că aceste audieri trebuie să fie extrem de consistente şi serioase. Dacă fiecare parlamentar ar pune câte o întrebare şi ar primi răspuns, n-ar fi suficient timpul. Deci, poate fi propusă mâine o zi pentru audieri şi poimâine să se voteze cabinetul.

Gabriel Vlase: Eventual sâmbătă. Alte intervenţii mai sunt? Domnul Dobre.

Victor Paul Dobre: Domnule preşedinte, am în primul rând o observaţie cu programul de la ora 8,00,  va fi o problemă să îi anunţăm pe oameni; gândiţi-vă că nu mai este nimeni acum aici. Aceeaşi problemă pe care au ridicat-o colegii mei - jumătate de oră pentru audieri - mi se pare că doriţi să transformaţi totul într-o formalitate.

Gabriel Vlase: Am înţeles. Dacă mai sunt alte intervenţii. Domnul Goţiu.

Mihai Goţiu: Dacă cumva se votează să rămână la jumătate de oră, măcar lăsaţi această jumătate de oră pentru întrebările Opoziţiei. Dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine candidaţii, aţi discutat cu ei, aveţi un program de guvernare pe care l-aţi prezentat, deci ştiţi.

Nu vrem să luăm dreptul, dar nu vrem să se întâmple nici ceea ce s-a întâmplat la audierile din ianuarie, în care am pus întrebări, s-a răspuns la întrebările celor din Coaliţia de guvernare şi întrebările Opoziţiei au rămas fără răspuns. Asta nu înseamnă audieri; asta înseamnă monolog!

Gabriel Vlase: Sigur, nu putem noi să stabilim aici cum va decurge şedinţa de audieri într-o comisie. Acolo fiecare preşedinte moderează şi stabiliţi reguli în interiorul comisiei. Deci, am o propunere; două, nu? Domnule Dobre, aţi propus ceva concret? Domnule Dobre?

Victor Paul Dobre: La ora opt avem şi noi o şedinţă de grup; trebuie să coordonăm poziţia noastră. 2. Cred că şi observaţiile colegilor legate de timpul foarte scurt de audiere sunt de luat în seamă.

Gabriel Vlase: Deci, am două propuneri - se suprapun una peste alta - cea cu program mai larg de audiere şi cu începutul activităţii la ora 8,00. Supun votului ambele propuneri ale domnului Dobre, că se suprapune şi cu cealaltă. Cine este pentru? Şase. Împotrivă? Doisprezece. S-a aprobat cu forma propusă iniţial.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite