Sondajul care a dat duminică, la prezidențiale „cea mai exactă estimare din ultimul deceniu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numărarea voturilor exprimate în țară la alegerile prezidențiale din 4 mai, rezultă că sondajul realizat de INSCOP pe teritoriul României în ziua votului a oferit cea mai exactă estimare a preferințelor de vot din ultimul deceniu, spune, luni, sociologul Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare.

Patru dintre candidații alegeri prezidențiale FOTO: Colaj
Patru dintre candidații alegeri prezidențiale FOTO: Colaj

Remus Ștefureac a comparat, pe Facebook, rezultatele votului în România cu sondajul INSCOP în țară:

„Comparație vot în țară vs. sondaj INSCOP în țară – cea mai exactă estimare din ultimul deceniu (...) Mă bucur să constat faptul că la 10 de ani de la cel mai exact sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la alegerile prezidențiale din 2014, reușim din nou o estimare excelentă a votului românilor utilizând instrumentul sondajului de opinie. Sper ca aceste rezultate să contribuie la îmbunătățirea reputației sondajelor de opinie, afectată serios, din păcate, de inflația de date eronate, utilizate abuziv ca instrumente iluzorii de campanie electorală”.

Sondajul INSCOP

INSCOP Research a realizat un „Sondaj în ziua votului” pe teritoriul României (fără Diaspora) în cadrul unui proiect intern de testare și validare a acestui instrument de cercetare.

„Sondajul este reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste, care declară că s-a prezentat la vot sau se va prezenta la vot în mod sigur. Datele au fost culese prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 4.490 respondenți, dintre care voturi exprimate în număr de respondenți 2.455. Marjă de eroare maximă admisă este de 2%”, amintește sociologul.

Comparație vot vs. sondaj. FOTO Facebook Remus Ștefureac
Comparație vot vs. sondaj. FOTO Facebook Remus Ștefureac

În estimarea sociologică a INSCOP Research, George Simion (AUR) era cotat cu 36,2% și a obținut 38,1% la votul în țară.

Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR) era cotat cu 21,5% și a obținut 21,2%. Nicușor Dan (independent) era cotat cu 20,6% și a obținut 20,2%. Victor Ponta era cotat cu 17,1% și a obținut 14,2%.

Elena Lasconi (USR) a obținut la votul de pe teritoriul României 2,7% (față de 2,5% în estimarea INSCOP), Lavinia Șandru – 0,7% (PUSL) (față de 1,0% în estimarea INSCOP), Daniel Funeriu (independent) – 0,5% (față de 0,4% în estimarea INSCOP, Sebastian Popescu (PNR) – 0,3% (față de 0,2% în estimarea INSCOP), John Ion Banu Muscel (independent) – 0,2% (față de 0,2% în estimarea INSCOP), Cristian Terheș (PNCR) – 0,4% (față de 0,2% în estimarea INSCOP), Silviu Predoiu (PLAN) - 0,2% (față de 0,1% în estimarea INSCOP), arată Remus Ștefureac.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite