SONDAJ: PPDD depăşeşte PDL în topul încrederii. Cea mai mare problemă a românilor: locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătalia politică se ascute, pe măsură ce ne apropiem de momentul culminant din 9 decembrie. Conform unui sondaj realizat de Avangarde, la comanda NewsIn, PPDD a depăşit PDL-ul în topul încrederii, în timp ce USL se menţine la un procentaj de peste 50 la sută.

PDL a scăzut în topul încrederii, chiar în plină campanie electorală. Doar 12% dintre români au încredere în acest partid. De această scădere au profitat Dan Diaconescu şi PPDD, care au trecut cu un procent peste PDL, având 13% în preferinţele românilor.

48% dintre români consideră că principala problemă a ţării, la ora actuală, este lipsa locurilor de muncă, 35% consideră că sistemul sanitar reprezintă un minus, iar 17 % sunt nemulţumiţi de starea drumurilor.

”Am rămas surprins că nu apar problemele standard ale românilor, adică îngrijorarea faţă de creşterea preţurilor şi îngrijorarea faţă de situaţia pensiilor, în general scăzute, din ţară. Apare pe locul doi această chestiune legată de sistemul sanitar, eu aş lega-o nu numai de faptul că în spaţiul public se discută în ultima vreme inclusiv la cel mai înalt nivel prezidenţial despre o nouă lege a sănătăţii dar şi de o conjunctură ca să zic aşa...de anotimp. Toamna şi iarna în general, românii, merg mai mulţi la spital din motive de viroze, de răceli şi iau contact direct cu sistemul care nu funcţionează şi produce foarte multe nemulţumiri”, a explicat sociologul Marius Pieleanu, din partea grupului Avangarde.

În ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, USL este în topul preferiţelor românilor, fiind aleasă ca variantă de răspuns de 52% dintre cei intervievaţi, PP-DD de 15%, iar PDL de 12%. Potrivit sondajului 5% consideră că PSD sau ARD ar putea rezolva problemele sistemului sanitar, pe când 4% ar vota PNL iar 7% ar alege alt partid.

Tăriceanu, mai bun decât Ponta, Boc sau Năstase

Cercetarea mai arată că, 20% dintre respondenţi îl consideră pe Călin Popescu Tăriceanu ca fiind cel mai bun prim-ministru pe care România l-a avut din 1990 până în prezent. 14% îl consideră pe Adrian Năstase, iar 8% pe Petre Roman. Victor Ponta şi Emil Boc au fost apreciaţi de doar 7 % dintre români.  

Sondajul a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde,solicitat de Agenţia de presă NewsIn, în perioada 10-19 noiembrie 2012, pe un eşantion de 900 de persoane. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României  cu o eroare maximă tolerată de +/- 3,3% , pentru  un interval de încredere de 95 %.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite