Sondaj: Mircea Geoană, favoritul moldovenilor cu cetățenie română pentru alegerile prezidențiale

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale ale cetățenilor români din Republica Moldova, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”.

Geoană, favorit în rândul cetățenilor români din R. Moldova, urmat de Ciolacu Foto: Arhivă
Geoană, favorit în rândul cetățenilor români din R. Moldova, urmat de Ciolacu Foto: Arhivă

Potrivit unui sondaj socio-politic realizat în Republica Moldova de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda WatchDog.MD, 22,8% dintre respondenți au declarat că dețin cetățenia României, „o proiecție care va putea fi probabil verificată în baza datelor recensământului” care se desfășoară în țara vecină în perioada de 8 aprilie -7 iulie 2024, potrivit unui comunicat de presă transmis de comunitatea societății civile de tip think-tank de la Chișinău.

Reprezentantul WatchDog, Valeriu Pașa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă privind prezentarea rezultatelor sondajului de opinie că realizarea acestuia s-a decis ca urmare a unor „discuții” despre participarea cetățenilor cu dublă cetățenie la alegerile electorale din România, vrând să se afle totodată și atitudinea pe care o au față de procesele politice democratice din România.

Astfel, Pașa estimează „că circa 300.000 de persoane” cu cetățenie română se află în prezent în Republica Moldova.

Dintre respondenții care au declarat că dețin cetățenia României, puțin peste jumătate au afirmat că vor vota la cele trei scrutine din România: 52,9% la cele parlamentare, 55,4% la cele europarlamentare, și cei mai mulți, 61,6% la cele prezidențiale.

Foto: sondaj socio-politic aprilie 2024
Foto: sondaj socio-politic aprilie 2024

Dacă am face o foarte teroretică proiecție, asta ar însemna că la alegerile prezidențiale din România, în Republica Moldova ar urma să (se prezinte n.r) circa 170.000 de oameni, ceea ce în mod absolut evident nu se va întâmpla”, a spus reprezentantul WatchDog adăugând că din datele prezentate apoi reiese că de fapt „cei care dețin cetățenie română cunosc foarte puține despre procesele electorale multiple care vor fi în România în anul curent

Astfel, când au fost rugați să aleagă dintr-o listă de candidați pentru alegerile prezidențiale, marea majoritate a respondenților - 44% au spus că sunt indeciși, în timp ce 24,8% au spus de această dată nu vor vota, iar 4% a fost procentul non-răspunsurilor.

Totuși, lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană – 14,1%, urmat de premierul Marcel Ciolacu – 4,7%, pe locul trei de senatoarea Diana Șoșoacă, lidera SOS, cu 4,1% și pe locul 4 de președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, cu - 2,4%. Următorii în preferințe sunt liderul AUR, George Simion, cu - 1% și de președintele USR, Cătălin Drulă, (Dreapta Unită/USR) - cu 0,9%.

Foto: sondaj socio-politic aprilie 2024
Foto: sondaj socio-politic aprilie 2024

Potrivit reprezentantului WatchDog, având în vedere numărul extrem de mare al respondenților indeciși și a celor care nu ar veni la scrutin, o proiecție care îi are la bază pe cei care au ales totuși o opțiune îl prezintă lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova pe secretarul adjunct NATO Mircea Geoană – 51,8%, urmat la mare distanță de premierul României Marcel Ciolacu – 17,3% și senatoarea Diana Șoșoacă -15,1%. Urmați de Nicolae Ciucă - 8,8%, George Simion - 3,7% și Cătălin Drulă 3,3%.

Foto: Captură de ecran/ Facebook- WatchDog.MD
Foto: Captură de ecran/ Facebook- WatchDog.MD

Metodologia cercetării

Sondajul a fost realizat în perioada 6 – 13 aprilie 2024. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator),  volumul eșantionului stratificat, probabilist, bistadial, fiind de 1008 persoane. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova. Marja de eroare maximală este de +3,1% 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite