Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale: surpriza de pe locul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sondaj realizat online pentru canalul TV Digi24, de AtlasIntel, în perioada 5-9 aprilie 2024, pe un eșantion de 1764 de respondenți, Mircea Geoană ar fi candidatul care ar aduna cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale.

Candidați pentru alegerile prezidențiale. Foto: Inquam Photos
Candidați pentru alegerile prezidențiale. Foto: Inquam Photos

Îl urmează George Simion, Cătălin Drulă și Diana Șoșoacă. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar obține nici măcar 10% din voturi.

Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale

Pe primul loc în preferințele românilor pentru funcția de președinte ar fi actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta s-ar bate în turul doi cu candidatul AUR, George Simion.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar obține doar 9,6% la alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă, liderul PNL ar obține 5%. Dacă ar fi luate în calcul doar voturile valide, rezultaele pentru cei doi ar fi de 11,3 respectiv 6,2%.

Într-un scenariu în care intră liderul PSD Marcel Ciolacu, dar nu și Nicolae Ciucă, adică în scenariul în care actuala Coaliție ar merge la prezidențiale cu un candidat unic, cel care ar intra în turul doi, alături de Mircea Geoană ar fi Cătălin Drulă.

Datele demografice culese cu prilejul realizării acestui sondaj, care arată caracteristicile electoratului fiecărui posibil candidat, indică faptul că Mircea Geoană adună voturi, aproape în mod egal de la votanții PSD, PNL și USR. George Simion ar fi votat mai mult de cei care au ales-o în 2019 pe Viorica Dăncilă. Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, este preferat de electoratul PSD, însă nu ar aduna deloc voturi din rândul electoratului PNL, în timp ce Nicolae Ciucă, paradoxal, ar strânge mai multe voturi de la cei care la parlamentarele din 2020 au votat cu PSD decât de la cei care au ales PNL.

Despre sondajul AtlasIntel

AtlasIntel este singura companie de sondare a opiniei publice pe canal exclusiv digital cu nota “A” în clasamentul FiveThirtyEight. În ciclul alegerilor prezidențiale din 2020 în SUA, AtlasIntel a fost cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal cât și în fiecare dintre statele cheie care au definit numărul de electori în Colegiul Electoral.

Sondajul realizat pentru Digi24 a colectat date și cu privire la părerea românilor în legătură cu performanța actuală a președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu și a Guvernului României. De asemenea, este măsurată încerderea în mai multe personalități politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite