SONDAJ IRES Cât a crescut încrederea românilor în Klaus Iohannis, după alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Victor Ponta şi Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, realizat la scurt timp după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, arată că încrederea românilor în preşedintele ales Klaus Iohannis a crescut spectaculos după ultimul tur de scrutin, iar mai bine de jumătate din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună.

Înainte de începutul campaniei prezidenţiale, 25% dintre respondenţii la sondajul IRES au arătat că au încredere multă şi foarte multă în Klaus Iohannis. În prezent, 61% dintre cei chestionaţi susţin că au o încredere sporită în preşedintele ales. În acelaşi timp, încrederea în preşedintele Traian Băsescu a rămas constantă, în jurul nivelului de 23%.

Pe de altă parte, românii au mai puţină încredere în Victor Ponta: dacă înainte de alegeri 32% din români susţineau că au încredere în premier, acum doar 27% mai spun acelaşi lucru.

Iohannis se bucură de încredere în proporţie mai ridicată în rândul bărbaţilor, al tinerilor şi al persoanelor cu studii superioare. De asemenea, se bucură de încrederea a 28,5% dintre votanţii lui Victor Ponta, pe când Ponta se bucură de încrederea a doar 6,7% din votanţii lui Iohannis, se arată în concluziile sondajului, publicate de directorul IRES, Vasile Dâncu, pe blogul personal.

image

Aşteptările românilor de la noul preşedinte includ crearea locurilor de muncă (15,2% din respondenţi), dar şi combaterea corupţiei (13,9%).

În ce priveşte schimbarea actualului Guvern, 62% dintre cei intervievaţi susţin că ar prefera ca structura Guvernului să rămână neschimbată, pentru a nu oferi întreaga putere unei singure formaţiuni politice.De asemenea, potrivit studiului, după ce Klaus Iohannis a câştigat detaşat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă. 10 % dintre votanţii lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%.

image

Sondajul a fost realizat la 20 noiembrie, prin telefon, pe un eşantion de 1.338 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,7%.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite