Soluţiile lui Nicuşor Dan privind problema poluării din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL, USR Bucureşti şi PMP la Primăria Capitalei, a vorbit la „Adevărul Live” despre soluţiile sale pentru remedierea poluării din Capitală, care weekendul trecut a ajuns la limite extreme. Acesta a explicat că analizând sursele de poluare, prima oară trebuie rezolvată problema traficului, propunând parcări gratuite la intrarea în oraş. Acesta a mai vorbit apoi despre gropi de gunoi, praf şi spaţii verzi.

Adevărul: Problema poluării cum o rezolvaţi?

Nicuşor Dan: Trebuie să luăm la rând sursele de poluare şi să le reducem. Prima sursă de poluare e traficul, şi aici, în linii mari, am vorbit deja. Parcări mari la intrarea în oraş, gratuite, conectate cu transportul public astfel încât oamenii să fie stimulaţi să lase maşina la intrare în oraş. Am publicat pe site-ul meu strategia pentru troleibuze, tramvaie, urmează autobuze şi folosirea infrastructurii CFR pentru metroul de suprafaţă sau tren urban, care să fie un fel de metrou pe o infrastructură pe care o ai deja. Deci, traficul ca prim factor. După aceea avem gropile de gunoi. Trebuie în sfârşit să facem colectare selectivă ca să ducem o cantitate mai mică de gunoi acolo, şi doi, să reuşim în sfârşit să monitorizăm ce se întâmplă cu poluarea produsă de aceste gropi de gunoi, în sensul ca ele să aibă filtrele pe care legea le prevede.

Avem apoi praful din şantierele de construcţii, care nu au fost niciodată monitorizate de adevăratelea şi trebuie să facem prin poliţia locală. Avem praful generat prin salubrizarea necorespunzătoare, sunt zone întregi din oraş în care nu se spală străzile măcar o dată pe lună. Avem, o chestiune care ţine mai mult de Guvern, praful care vine din Bărăgan şi e nevoie de acea centură verde, dar asta n-o să o promit. Şi bineînţeles, mai avem o sursă de poluare, iar asta e o miză pe termen mai lung, centralele de apartament, care sunt mult mai poluante decât centralele noastre de la marginea oraşului şi atunci trebuie să redăm oamenilor încrederea în sistemul central de încâlzire termină şi după aceea să-i încurajăm să se rebranşeze la sistemul nostru centralizat. Şi în fine, avem măsurile care reduc realmente poluarea, şi aici vorbesc de spaţiile verzi. E aberant că continuăm să pierdem spaţii verzi. Toate acestea trebuie să le includem în Registrul Spaţiilor Verzi şi după aceea în Planul Urganistic General, ca să le stabilizăm odată şi pentru totdeauna pentru oraş. Iar pentru spaţiile verzi în general, e un deficit de un milion de copaci pe care trebuie să-i plantăm.

Adevărul: În Capială sau în împrejur?

Nicuşor Dan: În Capitală.

Interviul integral cu Nicuşor Dan, la Adevărul Live: Nu exclud intrarea în PNL, nu exclud nici întoarcerea în USR. Poziţiile mele şi ale lui Voiculescu erau ireconciliabile

Poluarea a atins limite record duminică seara şi luni dimineaţă în Capitală, cu depăşiri de PM 2.5 şi PM 10 duminică seara şi luni dimineaţa. Depăşirile au fost de peste 900% faţă de limita admisă.   Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că unul dintre motivele pentru care a apărut acest episod de poluare ar fi arderile necontrolate din Bucureşti şi judetul Ilfov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite