Nicuşor Dan, la Adevărul Live: Nu exclud intrarea în PNL, nu exclud nici întoarcerea în USR. Poziţiile mele şi ale lui Voiculescu erau ireconciliabile
0Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL, USR Bucureşti şi PMP la Primăria Capitalei, a vorbit, la Adevărul Live, despre negocierile pentru alegerile locale şi listele pentru Consiliul General. Nicuşor Dan susţine că pe viitor ar putea intra în PNL şi că USR ar fi trebuit să intre la guvernare toamna trecută, fiind o decizie aşteptată de electoratul acestui partid.
Adevărul: Vă susţine şi PLUS în acest moment sau doar PNL, PMP şi USR?
Nicuşor Dan: Formal, oficial, nu până în acest moment. Dar, de-facto, întrucât ei nu au un candidat, sunt candidatul Opoziţiei.
Dar vă aşteptaţi ca PLUS să vă susţină şi să vă şi voteze sau să boicoteze votul pentru Primâria Generală?
De votat nu votează un partid, votează oamenii. Bucureştenii sunt oameni raţionali şi sunt convins că, am şi testat asta prin sondajele de opinie, bucureştenii care votează actuala Opoziţie vor un canidat unic şi sunt convins că o să-l şi voteze.
Nu vi se pare un paradox aici? Sunteţi un candidat unic al Opoziţiei, dar pare că candidatura dvs pare mai degrabă că dezbină. Sau cel puţin asta reiese din reacţia celor din PLUS.
Eu am văzut în ultimele zile, şi sunt un om care merge cu autobuzul, metroul, pe jos, m-am întâlnit cu foarte mulţi oameni bucuroşi de această decizie. Eu cred că a fost o lungă zbatere a Opoziţiei, care a fost şi cumva justificată, pentru că deciziile se iau pe bază de date, de sondaje, dar este un sentiment de uşurare pentru toată lumea dacă este un candidat al opoziţiei.
Aţi primit susţinerea PNL pentru Capitală, însă liderii PLUS vă critică că nu v-aţi ţinut cuvântul faţă de ei şi de negocierile pe care le-aţi avut. Joi mai exact, aveaţi o întâlnire programată cu Vlad Voiculescu la ora 15.00, dar la 12.00 aţi apărut în conferinţă de presă alături de Ludovic Orban. Nu era normal ca Vlad Voiculescu să afle direct de la dvs. că aţi primit susţinerea PNL şi nu de la televizor?
În primul, salut gestul lui Vlad Voiculescu de a se retrage vineri. Un gest foarte onorabil, demn, responsabil, şi acesta este lucrul cel mai important. Legat de întrebarea pe care mi-aţi pus-o, cumva dvs aţi fost mai dur în întrebare decât au fost liderii PLUS faţă de mine. În primul rând, factual, am avut o discuţie miercuri cu Ludovic Orban în care varianta susţinerii mele era una ipotetică, mai existau alte variante, urma ca el să se consulte cu mai mulţi lideri ai PNL-ului asupra tuturor variantelor. Am aflat şi eu joi dimineaţă că Ludovic Orban merge pe această variantă. Cumva, concomitent cu ştirea pe care a dat-o un site de presă. Şi din momentul ăla au început să sune telefoanele, printre oamenii care au aflat de la mine de această chestiune a fost Dan Barna.
Deci v-a sunat Dan Barna să vă întrebe dacă adevărată ştirea că veţi fi susţinut de PNL.
Exact. Pentru că în momentul în care ştirea a fost dată de respectivul site de presă nu era clar dacă eu devin membru PNL, sunt independent, sunt susţinut de PNL şi i-am răspuns lui Dan Barna şi i-am explicat.
Asta a fost discuţia cu Dan Barna, sau aţi mai discutat şi altceva?
Asta a fost discuţia cu Dan Barna, da. Şi Dan Barna, având întâlnirea de joi după-amiază cu Vlad Voiculescu, a fost şi el atunci.
Dar până la acest telefon pe care l-aţi primit de la Dan Barna. Aţi mai discutat cu liderul USR despre Primăria Capitalei? În contextul negocierilor cu Vlad Voiculescu.
Sigur că da. Ştiţi că a circulat o poză pe Facebook, un selfie. Am avut o întâlnire duminică seara. Deci cu patru zile înainte am avut o întâlnire cu Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Dragos Pâslaru.
Deci putem vorbi de o echipă Nicuşor Dan, Dan Barna la negocierile cu Vlad Voiculescu şi PLUS?
Dan Barn a avut în momentul acela cumva o poziţie de mediator între mine şi Vlad Voiculescu şi a venit şi Dragoş Pâslaru care era şeful de campanie al lui Vlad Voiculescu. Deci faptul că eu am negociat cu PNL-ul era de notorietate. De un an de zile de când mi-am anunţat candidatura am spus că eu sunt un independent, cer sprijinul partidelor de Opoziţie şi mă voi întâlni cu toate. Şi de-a lungul timpului am confirmat. Am apărut des în spaţiul public şi am spus că discut cu toată lumea şi că sper să avem un candidat unic, ceea ce s-a şi întâmplat.
La negocierile cu PLUS Dan Barna a încercat să-i convingă pe cei de la PLUS şi pe Vlad Voiculescu că dvs sunteţi cea mai bună variantă pentru Capitală?
La aceste discuţii nu o să spun foarte multe din ce s-a discutat acolo.
De ce? S-a închis subiectul.
Da, numai că au fost nişte discuţii sub condiţia confidenţialităţii.
Au fost tensionate discuţiile?
Deloc. Dimpotrivă, am râs foarte mult.
Adică propunerea lui Vlad Voiculescu era amuzantă, sau era atmosfera relaxată?
Atmosfera a fost şi tensionată şi relaxată. Dar a fost mai mult relaxată, pentru că totuşi suntem nişte oameni care ne cunoaştem de ceva timp. Dan Barna a încercat ca unul dintre liderii Alianţei USR-PLUS să rezolve această chestiune care trena, după cum bine ştiţi, de luni de zile. Aceasta a fost intenţia cu care el a venit la acea dezbatere.
Dar s-a pus vreodată problema ca Vlad Voiculescu să renunţe la candidatură şi să vă susţină pe dvs?
Bineînţeles. Era una dintre propunerile pe care i le-am făcut.
Da, dar neacceptată de Vlad Voiculescu.
Neacceptată, sigur.
Deci niciodată Vlad Voiculescu nu a făcut un pas în spate. Şi nici dvs nu l-aţi făcut.
Da, pentru că dacă l-am fi făcut, am fi ajuns la o altă situaţie.
Dar joi la ora 15.00, ce ar fi urmat să discutaţi? Era un ultimatum sau o nouă discuţie de etapă?
O nouă rundă de discuţii, nu ştiu ce ar fi ieşit din asta, dar poziţiile noastre erau destul de ireconciliabile. Eu susţineam dezbateri şi sondaj, Vlad Voiculescu susţinea protocol şi alegeri primare.
Deci n-aţi fi ajuns la o concluzie.
Nu ştiu cu ce ar fi venit Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru, pentru că urma să avem acea discuţie, dar mă îndoiesc că am fi ajuns la vreo concluzie.
Într-un document intern care circulă în partid, liderii PLUS vă numesc „candidat paraşutat prin forţă”.
Da, ce pot să spun. Lucrul cel mai important este gestul onorabil al lui Vlad Voiculescu de a se fi retras din cursă. Ăsta e singurul lucru care contează. Şi mai departe o să avem discuţii şi cu conducerea, sper şi cu membrii PLUS, pentru a lămuri toate aceste asperităţi, pentru că miza noastră comună este să o scoatem pe Firea şi PSD din primăriile din Capitală.
Faptul că sunteţi susţinut de PNL şi de o mare parte a partidelor de dreapta vă dă certitudinea că o veţi învinge pe Gabriela Firea?
Nici pe departe. Am o şansă importantă. Sondajul pe care eu l-am făcut în ianuarie spunea că un candidat al opoziţiei unite e undeva la 55-60%, faţă de 35% ai Gabrielei Firea. Însă sunt extrem de multe interese în joc, mulţi bani.
Ce interese?
Toţi oamenii ăştia care au un teren şi....
Ieri am văzut o ştire că se construieşte pe un teren susceptibil a fi premit de Cristian Borcea prin şpagă de la Neculai Onţanu.
Sunt mai multe aspecte şi aş vrea să le luăm pe rând. Nişte oameni care primesc prin Hotărâre de Consiliu General 20% în plus faţă de cât au dreptul să construiască ei prin legea oraşului, evident că o să prefere să voteze Gabriela Firea decât Nicuşor Dan, care a spus public că asta nu trebuie făcut pentru că oraşul e deja supraaglomera. Fără ca asta să însemne că eu vreau să blochez oraşul. Dimpotrivă, eu vreau să dezvoltăm, trebuie să dezvoltăm inelul median, să aducem centre de conferinţe, să stimulăm apariţia zonelor de birouri în zonele dens populate, şamd.
Deci spuneţi că nu vă veţi lupta doar cu Gabriela Firea ci şi cu mafia imobiliară.
Spună că în această competiţie electorală o să fie resurse importante şi că lupta nu este câştigată de pe acum, deşi am o şansă importantă.
Până acum am mai văzut că unii dintre consilierii PNL au mai votat cu Gabriela Firea, cu PSD în Consiliul General şi există mai multe suspiciuni de blat, nu numai în Consiliul General ci şi în restul sectoarelor. Credeţi că tot PNL-ul se va mobiliza pentru dvs?
Eu am văzut la PNL o reformă. Faptul că doi consilieri au fost excluşi imediat după ce au votat, dacă nu mă înşel, bugetul Sectorului 6, denotă şi în discuţiile pe care le-am avut cu Ludovic Orban, Violeta Alexandru şi alţi oameni din PNL, am văzut dorinţa lor de a face o administraţie pe bune în Bucureşti.
O să vă înscrieţi în PNL după alegerile locale?
În momentul acesta eu sunt un independent. Susţinerea PNL-ului o am ca independent. Dacă într-un viitor voi avea acest dând, o să vă anunţ.
Dar nu excludeţi această variantă.
Dacă vorbim de viitor, bineînţeles că nu exclud nicio variantă.
Deschideţi lista PNL pentru Consiliul General?
Asta este o chestiune tehnică pe care sincer vă spun, nu am discutat-o.
Nu e doar tehnică, e şi politică. Pentru că numele Nicuşor Dan în capul listei PNL va trage această listă pentru Consiliul General, deci ar putea scoate mai mulţi consilieri generali pentru PNL.
În momentul acesta este o discuţie care abia începe între cele patru partide de Opoziţie despre cum vor candida la primăriile de sector, la Consiliul General şi la consiliile locale de sector. Nu e deloc exclusă, ba chiar liderii PNL au propus-o explicit să existe o listă comună de consilieri.
Şi la primăria generală şi pe sectoare. Sau cel puţin la Consiliul General.
Da. În acest sens, discuţia asta nu şi-ar mai avea rostul. Aş fi candidatul tuturor.
Dar dacă nu se va ajunge la o înţelegere aţi putea fi capul de listă al PNL pentru Consiliul General.
Pentru asta ar trebui să fiu membru PNL. Ceea ce din nou, ne duce...
Nu neapărat. Puteţi să faceţi o alianţă între noul partid al dvs şi PNL.
Bun. Sunt foarte multe variante. Pentru moment vă spun două lucruri. Unu că nu am discutat această chestiune şi doi, eu sunt adeptul acestei liste comune.
Deci Ludovic Orban, în momentul în care v-a oferit susţinerea, nu a condiţionat această susţinere de candidatura dvs pe lista PNL pentru Consiliul General.
Nu a făcut această condiţionare.
În schimb l-am auzit pe Vlad Voiculescu care a spus că ar putea fi cap de listă pentru Alianţa USR-PLUS la Primăria Generală.
Este legitim. Dacă Alianţa USR-PLUS decide asta, sigur.
Credeţi că Vlad Voiculescu mai poate deschide această listă după ce ieri a confirmat că tatăl său a colaborat cu Securitatea?
Fără îndoială. Una este ce a făcut tatăl lui Vlad Voiculescu şi alta este persoana lui. Atâta timp cât el are imaginea lui pe care o are, foarte bună conturată, chestiunea asta nu cred că are importanţă.
Va fi Vlad Voiculescu viceprimarul lui Nicuşor Dan?
Eu mi-aş dori, sigur. După cum ştiţi, sub noul cod administrativ sunt trei, iar ei sunt aleşţi cu majoritatea din Consiliul General, majoritate simplă. Deci e o chestiune care nu ţine de primar ci de consiliu, şi binînţeles de negocierea dintre partidele care fac majoritatea din Consiliu. Desigur, o să fac şi eu parte la aceste negocieri. Eu mi-aş dori, sigur.
Veţi avea majoritatea în Consiliul General la cum arată sondajele pe care le-aţi comandat?
Toate sondajele de până acum spun că cele patru partide de opoziţie de până acum sunt între 60%-65%. Deci ar trebui să aibă o majoritate lejeră. Ceea ce eu insist şi voi insista în zilele următoare e ca aceste patru partide împreună cu mine să agreăm asupra unor chestiuni esenţiale din programul comun pe care primarul şi consiliul să le implementeze.
Care ar fi acestea?
De exemplu să facem un audit al departamentelor şi al administraţiilor din subordinea Primăriei Capitalei şi în funcţie de acest audit să facem restructurările necesare.
Cu firmele înfiinţate de Gabriela Firea ce se va întâmpla?
Acestea, din nou, mi-aş dori să fie un punct din acordul cu partidele. Vorbit grosier, soluţia ar trebui să fie desfiinţarea. Numai că sunt foarte multe nuanţe aici. În primul rând, Termoenergentica, e practic fostul RADET. A fost o prostie că ne-am mutat de pe RADET pe Termoenergetica dar acum ar fi o prostie să ne mutăm înapoi. Am pierde alt timp. Termoenergetica trebuie să rămână aşa cum esteş. Vorbim în general, la celelalte companii, despre o echipă de directori care este numită politic şi în cea mai mare parte a lor nu sunt competenţi şi nici structura de conducere a acestor de companii nu respectă nicio structură de management. Acolo trebuie să intrăm serios în ei. Pe de altă parte, există la nivel de angajaţi foarte mulţi oameni care au fost pur şi simplu preluaţi din administraţiile primăriilor şi mutaţi în acesta companii. Pe ei trebuie să-i recuperăm, sunt oameni care au competenţe. De exemplu la Compania de Managementul Traficului, cei care instalează semafoare sunt oameni care sunt specialiştii Bucureştiului pe această chestiune.
Cum veţi colabora de exemplu ca primar cu Robert Negoiţă, cu care v-aţi judecat în trecut? Sau cu care poate că încă vă judecaţi.
Am foarte multe lucruri să-i reproşez. În special distrugerea spaţiilor verzi şi, dacă voi fi primarul general, o să continui să militez pentru păstrarea spaţiilor verzi din Bucureşti. Primarul General are un instrument la dispoziţie, anume faptul că Hotărârile Consiliului General sunt obligatorii şi pentru primarul de sector şi pentru consiliile locale ale sectoarelor. De exemplu, un lucru pe care aş vrea să-l fac, bineînţeles cu sprijinul Consiliului Local, este standardizarea procedurilor de emitere a diferitelor acte în interiorul primăriilor generale şi a primăriilor de sector. E aberant, dacă vrei să plăteşti o taxă de timbru şi locuieşti în Sectorul 4 ai dreptul să o plăteşti la poştă, iar dacă locuieşti în Sectorul 5 nu ai dreptul. O administraţie a încheiat un contract cu poşta şi o alta nu. Sau dacă eşti în Sectorul 5 şi vrei să plăteşti o taxă în Sectorul 6, nu te poţi duce la oficiul din Sectorul 5. Trebuie să te urci în maşină şi să te duci la Sectorul 6. Sau dacă eşti un operator economic şi ai nevoie de autorizaţia de funcţionare, ai nişte acte de dus în Sectorul 1, alte acte de dus în Sectorul 2, alte alte de dus în Sectorul 3. Nu există nişte proceduri standard, uniforme. Ăsta este un mecanism în care sper să am acorudl Consiliului General să-l implementăm pentru a uniformiza administraţia publică din Bucureşti şi fără îndoială o să fiu un partener pentru primarul Sectorului 3, de orice culoare ar fi, dar, în ipoteza în care el va încălca legea cum a făcut-o până acum, o să am mai multă forţî instituţională pentru a mă opune.
Cum vă explicaţi că Gabriela Firea stă atât de bine în preferinţele bucureştenilor?
E un om care comunică foarte bine. Pe mine nu mă convinge, dar sunt oameni pe care îi convinge. A folosit fonduri ale primăriei pentru a-şi face campanie electorală. Ar trebui să fim cu toţii revoltaţi că societatea de transport, STB-ul, care primeşte de la noi toţi o subvenţie de 200 de milioane de euro pe an, în loc să-şi folosească autobuzele pentru a mai vinde nişte publicitate şi a mai scădea din banii ăştia pe care noi îi plătim din buzunar, foloseşte aceşti bani pentru a scrie că acest autobuz a fost cumpărat de Gabriela Firea în anul nu ştiu care. A desfăşurat pe banii primăriei o intensă campanie de promovare. Însă vine campania electorală şi va fi obligată, fie faţă în faţă cu contracandidaţii, să răspundă la întrebări precise, ceea ce nu a făcut-o până acum.
Vă doriţi o confruntare directă cu Gabriela Firea?
Fără îndoială. Am avut câteva minute săptămâna trecută la un post de televiziune.
Şi credeţi că veţi ieşi învingător din această confruntare.
Ce pot să spun e că toate datele sunt de partea mea, în sensul că oraşul ăsta este în incapacitate de plată, RADET-ul a intrat în faliment, oamenii au stat fără căldură şi apă caldă şi căldură luni de zile, transportul este vai de capul lui.
Ce şanse vă acordaţi să câştigaţi Primăria Capitalei?
La întrebarea asta nu am răspuns niciodată. Publicul e mai inteligent decât noi. Eu vreau doar să-i încurajez pe bucureşteni să se uite la ce spun toţi candidaţii, să se informeze şi să vină la vot să decidă cine vor să le administreze viitorul.
Ca primar general veţi continua proiectele sociale ale Gabrielei Firea? Vouchere, excursii.
Ca linie generală există un dezechilibru între banii pe care îi primeşte Primăria Generală şi primăriile de sector prin raportare la atribuţiile pe care le are fiecare. Adică la Primăria Generală avem infrastructura toată, avem subvenţia la STB, subvenţia la căldură, avem toate teatrele. Ajutoarele sociale sunt în sarcina primăriilor de sector. Ele trebuie văzute de la caz la caz. Foarte multă lume pe stradă mi-a spus că ajutorul social pentru handicap este un lucru bun. Mi-aş dori să-l preia primăriile de sector. Sunt aceste vouchere pentru biciclete de exemplu, care sunt total inutile de vreme ce tu nu ai piste de bicicletă în oraş.
Da, dar pe de altă parte vă propuneţi să reduceţi traficul.
Sigur că da. Dar nu faci asta încurajând oamenii să-şi cumpere biciclete pentru că bicicletele alea nu au unde să circule în momentul ăsta. Ca să reduci traficul există nişte metode pe care oraşele occidentale le-au implementat acum 40 de ani, care sunt standard şi pe care le vom implementa şi noi. Trebuie să facem şoseaua de centură, în parteneriat cu ministerul, trebuie să facem un adevărat management al traficului, adică semafoare inteligente. Astea două sunt independente. Trebuie, şi aici e un pic dureros, să facem o strategie de parcare, care înseamnă că toate locurile de parcare trebuie introduse într-un sistem informatic. Înseamnă şi o spun direct că nu mai trebuie să existe într-o zonă extinsă din mijlocul oraşului, nu mai trebuie să existe parcări gratuite, chiar dacă ele costă 50 de bani pe oră, sau 20 de bani sau un leu 50.
Deci toate locurile de parcare din centru vor fi cu plată.
Da. Iar în momentul în care le ai într-un sistem electronic, prin politica de preţuri poţi să stimulezi oamenii să parcheze într-o zonă sau alta, şi în felul ăsta să eliberezi prima bandă a bulevardelor, să o dai transportului public, şi aici vreau să ajung, să ai în sfârşit un transport public funcţional, predictibil.
Problema poluării cum o rezolvaţi?
Trebuie să luăm la rând sursele de poluare şi să le reducem. Prima sursă de poluare e traficul, şi aici, în linii mari, am vorbit deja. Parcări mari la intrarea în oraş, gratuite, conectate cu transportul public astfel încât oamenii să fie stimulaţi să lase maşina la intrare în oraş. Am publicat pe site-ul meu strategia pentru troleibuze, tramvaie, urmează autobuze şi folosirea infrastructurii CFR pentru metroul de suprafaţă sau tren urban, care să fie un fel de metrou pe o infrastructură pe care o ai deja. Deci, traficul ca prim factor. După aceea avem gropile de gunoi. Trebuie în sfârşit să facem colectare selectivă ca să ducem o cantitate mai mică de gunoi acolo, şi doi, să reuşim în sfârşit să monitorizăm ce se întâmplă cu poluarea produsă de aceste gropi de gunoi, în sensul ca ele să aibă filtrele pe care legea le prevede.
Avem apoi praful din şantierele de construcţii, care nu au fost niciodată monitorizate de adevăratelea şi trebuie să facem prin poliţia locală. Avem praful generat prin salubrizarea necorespunzătoare, sunt zone întregi din oraş în care nu se spală străzile măcar o dată pe lună. Avem, o chestiune care ţine mai mult de Guvern, praful care vine din Bărăgan şi e nevoie de acea centură verde, dar asta n-o să o promit. Şi bineînţeles, mai avem o sursă de poluare, iar asta e o miză pe termen mai lung, centralele de apartament, care sunt mult mai poluante decât centralele noastre de la marginea oraşului şi atunci trebuie să redăm oamenilor încrederea în sistemul central de încâlzire termină şi după aceea să-i încurajăm să se rebranşeze la sistemul nostru centralizat. Şi în fine, avem măsurile care reduc realmente poluarea, şi aici vorbesc de spaţiile verzi. E aberant că continuăm să pierdem spaţii verzi. Toate acestea trebuie să le includem în Registrul Spaţiilor Verzi şi după aceea în Planul Urganistic General, ca să le stabilizăm odată şi pentru totdeauna pentru oraş. Iar pentru spaţiile verzi în general, e un deficit de un milion de copaci pe care trebuie să-i plantăm.
În Capială sau în împrejur?
În Capitală.
Am auzit pe mai multă lume spunând că dacă Nicuşor Dan ajunge primar şi nu va reuşi să-şi impună un proiect, se va supăra şi va pleca acasă.
(n.red.:râde)
Veţi demisiona?
Niciodată. Eu sunt un om care nu renunţă. Cel mai vechi proces al nostru a început în anul 2010 şi încă ne ducem după el la Curtea de Apel ca să-l finalizăm. Dacă vă referiţi la momentul în care am plecat din USR, a fost un moment în care partidul prin majoritatea lui a decis să meargă într-o altă direcţie decât în cea pe care noi ne angajasem să mergem. Aşa înţelesesem eu. Mi-am dat demisia. Şi cu toate astea, nemaiavând toate acele resurse pe care le-aş fi avut ca şi preşedinte de partid, am rămas în politică, am avut o activitate decentă ca Parlamentar şi iată-mă azi candidatul Opoziţiei. Deci eu sunt un om care nu renunţă, sunt de 14 ani în lupta asta.
E posibil să vă întoarceţi în USR?
Nu exclud. Dar, aşa cum am spus acum aproape trei ani când am plecat, mă voi întoarce acolo doar dacă partidul va redeveni partidul umbrelă pe care noi am spus că-l facem. Puţin probabil să se mai întâmple.
Tocmai s-a definit ideologic.
Da, puţin probabil să se întâmple asta, dar nu exclud.
Deci nu excludeţi o întoarcere în USR dar nici o intrare în PNL.
Da. Dar pentru moment sunt un independent sprijinit de forţele de Opoziţie şi trebuie să câştigăm Primăria Capitalei.
Sunt doi candidaţi pe lista USR pentru Consiliul General care au trecut prin PSD. Îi cunoaşteţi?
Îi cunosc, sigur că da. E decizia lor. Sunt puţin confuz. E o decizie a unui organ al USR.
Au intrat în partid pe vremea preşedinţiei dvs?
Andrei Rigu da, Ariel Chiş cred că da. Când au intrat ei, era în vigoare un regulament care spune că au voie oameni care au plecat din alte partide de mai mult de doi ani şi să nu fi avut funcţii de conducere.
Sunteţi mulţumit unde a ajuns astăzi USR? Partidul pe care l-aţi lansat?
Este o diferenţă între proiecţia mea despre USR şi ce este USR-ul. Însă cred că e un fapt pozitiv că USR există.
Aţi fi intrat la guvernare dacă aţi fi fost preşedinte USR?
Nu mi-am pus întrebarea asta. Intuitiv acum dacă mă întrebaţi aş spune că mai degrabă da. Principiul meu ca politician e ca gesturile tale politice să urmeze ceea ce doreşte publicul tău să faci. Şi în momentul imediat după căderea Guvernului Dăncilă a existat o mare aşteptare din partea publicului de dreapta ca partidele de opoziţie să se unească şi să intre la guvernare.
Deci a ratat USR acel moment.
În opinia mea, da.
În Bucureşti cum va arăta clasamentul? Cine va scoate cele mai multe voturi? Alianţa USR-PLUS sau PNL?
Sondajele pe care le-am văzut dau un raport de forţe cam 30% PNL, 20% USR-PLUS.
Şi PSD?
PSD între 30-35%.
Deci în continuare PSD este pe primul loc în Bucureşti
Cu puţin peste PNL.
Şi USR-PLUS pe locul trei. Cum vă explicaţi totuşi, pentru că USR-PLUS a scos cel mai bun scor la alegerile europarlamentare. Ulterior la prezidenţiale a venit PNL, însă atunci a fost mai degrabă victoria lui Klaus Iohannis.
Pentru că oamenii gândesc în general politic. Noi avem un dezavantaj că suntem în Bucureşti. Nu avem realmente o presă locală. Multă lume gândeşte Bucureştiul prin prisma naţionalului. Şi atunci, bineînţeles, PNL-ul a profitat de trei momente foarte importante. Căderea Guvernului Dăncilă, câştigarea alegerilor prezidenţiale şi formarea guvernului Orban.
Dacă nu vor exista candidaţi comuni în capitală la sectoare, câţi primari PSD estimaţi că o să avem după alegerile locale?
Probabil că doi. La sectoarele 3 şi 4. Dacă nu vor exista candidaţi comuni ai dreptei, primarii PSD de la sectoarele 3 şi 4 pornesc cu o şansă foarte mare.
Şi de la celelalte sectoare e posibil ca unul dintre candidaţii dreptei, chiar dacă se vor canibaliza voturile, e posibil să învingă candidatul PSD?
Rămâne de văzut. Eu mi-aş dori să existe candidaţi comuni ai dreptei. În cazul în care va exista candidaţi comuni ai dreptei, şansa lor de a câştiga devine mare. Inclusiv la sectoarele 3 şi 4.
Dvs locuiţi în Sectorul 6
În momentul de faţă de facto în Sectorul 5.
Aveţi buletin de Sector 5.
Am buletin de Sector 6, o să mi-l schimb.
Cu cine votaţi la Sectorul 5?
Cu alianţa partidelor de dreapta, fără îndoială.
Şi dacă această alianţă nu va exista?
Eu sper să existe.
Dar ştiţi vreun candidat la Sectorul 5?
Îl ştiu pe fostul candidat al USR-ului, Nicolae Ionescu, dar USR tocmai şi-a schimbat candidatul de câteva zile. Noul candidat al USR-ului este Cristian Seidler. Ştiu că de la PNL candidatul este domnul Băcanu.
Domnul Băcanu a refuzat să intre în această cursă şi este domnul Dan Croitoru.
Neoficial.
Neoficial. Fost viceprimar în guvernarea între ghilimele, Vanghelie.
Ştiu că cel puţin preşedintele filialei Sector 5 este domnul Băcanu, care a avut o activitate meritorie în combaterea companiilor ilegale înfiinţate de Gabriela Firea.
De unde adversitatea lui Moise Guran faţă de dvs?
Nu înţeleg. Realmente nu înţeleg.
A spus că nu aveţi soluţii, că sunteţi un fel de Gabriela Firea.
Nu vreau să comentez. Nu înţeleg, asta e, dacă eşti om şi în special dacă eşti om politic, nu se poate să te iubească toată lumea.
Vedeţi o fuziune între USR şi PLUS?
Deşi am câteva informaţii din USR, nu am toate informaţiile ca să înţeleg. În orice caz, din ce înţeleg, toată această chestiune se va discuta după alegerile locale şi parlamentare şi cred că rezultatele vor conta forte mult în decizia asta. Dacă ar fi să faceţi parteneriat politic cu una dintre cele două persoane, pe cine aţi alege? Pe Dacian Cioloş sau pe Dan Barna?
Aş prefera să îmi păstrez neutralitatea.
Deci nu răspundeţi.
Nu, nu răspund la această întrebare.
Între timp v-aţi reconciliat cu Dan Barna, din ce înţeleg, ca urmare a negocierilor cu Vlad Voiculescu.
Au fost diferenţe de opinie, dar nu am avut niciodată o adversitate de niciun fel faţă de Dan Barna.