Siegfried Mureşan, despre condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept: Mecanismul ar trebui să fie clar, obiectiv, nu politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Muresan - FOTO Eduard Enea
Siegfried Muresan - FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a făcut o declaraţie în Parlamentul European despre condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept şi a vorbit parlamentarilor europenidespre faptul că românii au ieşit în stradă pentru respectarea acestuia. Mureşan pledează pentru un mecanismul „clar, obiectiv, eficient”, dar nu ar trebui să fie politic.

La dezbaterea din plenul Parlamentului European privind condiţionalitatea referitoare la statul de drept în contextul Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027 şi al instrumentului „Next Generation EU”, deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a declarat: ”Dragi colegi, în urmă cu trei ani, cetăţenii ţării mele, România, au ieşit în stradă pentru a apăra statul de drept, pentru a lupta împotriva corupţiei, cerând o justiţie puternică şi independentă. În frig, iarna, în căldură, vara. Au făcut asta cu steagul european în mâini şi vă pot spune că a fost unul dintre cele mai mândre momente ale mele ca cetăţean român şi ca cetăţean european”.

Mureşan afirmă că ”oamenii din stradă cereau un rol puternic al Uniunii Europene în apărarea valorilor europene”.

”Şi, dragi colegi, vă spun în seara asta că acum este momentul să răspundem solicitărilor cetăţenilor europeni. Aşteptăm de la noi să susţinem valorile europene. De ce acum? Pentru că suntem pe punctul de a adopta bugetul Uniunii Europene pentru următorii şapte ani şi vom adăuga la acesta, pe bună dreptate, un Mecanism de redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 miliarde de euro. Vom cheltui mai mulţi bani ca oricând şi cu cât cheltuim mai mulţi bani, cu atât trebuie să fie mai bun controlul acestora. Acum este momentul să inventăm un mecanism clar în ceea ce priveşte statul de drept, legat de fondurile europene. Cum ar trebui să fie? Ar trebui să fie clar, ar trebui să fie obiectiv, ar trebui să trateze toate ţările în mod echitabil şi ar trebui să trateze toate statele membre în mod egal. Nu ar trebui să fie politic, ar trebui să fie eficient, nu ar trebui să fie «diluat»”, a mai declarat Mureşan.

Acesta a mai spus că există o majoritate clară în favoarea acestui lucru în Parlamentul European.

”Domnule Roth, haideţi să începem negocierile pe acest subiect fără alte întârzieri. Noi avem o poziţie în acest sens de 1 an şi jumătate. Haideţi să oferim rezultate acum”, a încheiat eurodeputatul român.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România susţine condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, lucru pe care el l-a transmis explicit în repetate rânduri.

”De aşa ceva avem nevoie în locul MCV care discriminează într-un fel România şi Bulgaria”, a afirmat şeful statului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite