Senatul a adoptat un memorandum pentru creșterea eficienței energetice. Gorghiu: Becurile vechi deja au fost înlocuite cu unele LED

0
0

Președinta interimară a Senatului a anunțat că în Biroul Permanent a fost aprobat un memorandum care prevede măsuri de creștere a eficienței energetice și reducerea consumului de energie în Palatul Parlamentului.

Ce măsuri a luat Palatul Parlamentului în ceea ce privește risipa energiei electrice FOTO: Facebook
Ce măsuri a luat Palatul Parlamentului în ceea ce privește risipa energiei electrice FOTO: Facebook

Alina Gorghiu a precizat că este nevoie ca autoritățile publice să ofere un exemplu populației și să ia măsuri în ceea ce privește reducerea risipei energiei electrice, mai ales în contextul în care „Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraș”. 

„Este o perioadă în care trebuie să fim atenţi cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care doreşte să reducă facturile. Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autorităţile publice să dea exemplu. Subliniez că măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populaţie ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică. Nu vor exista factori de coerciţie, cum ar amenzi sau pedepse. Nu se face nimic cu forţa, nu se vor face întreruperi ale furnizării de energie. Reducerea risipei de energie este doar o recomandare, o încurajare, pe care o face Comisia Europeană şi o fac guvernele tuturor statelor membre pentru că toată lumea doreşte facturi mai mici. Este mult loc pentru măsuri de eficienţă energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraş.   Sunt dificultăţi dar şi oportunităţi cu această clădire mare - avem spaţiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu. O mare parte din investiţiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficienţă energetică. Avem o obligaţie nu doar în iarna aceasta ci faţă de modul în care consumăm resursele planetei şi faţă de copiii noştri”, a afirmat Alina Gorghiu, luni la Parlament, potrivit News.

Vicepreședinta PNL a precizat că în ultimii ani au fost luate o serie de măsuri în Parlament în ceea ce privește energia electrică. Mai exact au fost înlocuite becurile vechi cu unele de tip LED.

„Să ştiţi, în ultimii ani au mai fost luate măsuri - becurile vechi deja au fost înlocuite cu surse tip led în proporţie de 98% ceea ce a dus la o reducere de peste 60% a consumului. Tot ce s-a făcut pentru înlocuirea instalaţiilor de aer condiţionat, aparatelor frigorifice, televizoarelor – de ani de zile se aduc echipamente din clase energetice cu eficienţă sporită”, a explicat Gorghiu. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite