Statele membre vor reduce cu 55% emisiile poluante până în 2030. România, ajutată să treacă la energii nepoluante

0
0
consiliul european

Cei 27 au încheiat vineri, după o noapte de negocieri, un acord în vederea reducerii cu ”cel puţin 55%” a emisiilor lor de gaze cu efect de seră până în 2030 faţă de nivelul din 1990, un nivel în creştere faţă de cel anterior, de 40%, anunţă mai mulţi oficiali europeni.

Şefii de stat şi de guverne au adoptat ”o poziţie ambiţioasă prin acest nou obiectiv în lupta împotriva modificărilor climatice”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter preşedinta Comsiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, scrie AFP, citată de news.ro.

Acordul a fost blocat timp de mai multe ore de către Polonia, care vrea să obţină garanţii cu privire la ajutoare financiare pe care urmează să le obţină prin înverzirea economiei sale.

Negocierile pe subiect au trenat în timpul nopţii - când liderii europeni au preferat să nu facă pauză de la şedinţă - din cauză că ţările mai sărace din Centrul şi Estul Europei au fost îngrijorate că vor fi obligate să suporte singure costurile ridicării ţinţei de reducere a emisiilor de carbon de la 40% la 55%.

Pentru a reduce aceste temeri, rezoluţia finală a Consiliului European le-a dat asigurări statelor estice că vor avea susţinere financiară şi de reglementare. Documentul dă totodată şi asigurări că aceste state pot folosi energie nucleară şi gazele naturale pentru a înlocui consumul de energie poluantă.

Cea mai vehementă împotriva trecerii la o economie verde a fost Polonia, spun sursele jurnaliştilor de la Politico.

De subliniat este faptul că liderii UE au convenit ca reducerea emisiilor de carbon să se facă în acelaşi timp în toate ţările Uniunii, mai degrabă decât la nivel naţional - aceasta fiind o altă temere a ţărilor mai sărace. E posibil ca în viitor acest lucru să genereze conflicte despre cât de repede îşi îndeplineşte fiecare stat datoria de a reduce cota sa de poluare.

Acordul de la Bruxelles trebuie validat şi de Parlamentul European, care a cerut o reducere de 60%.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj publicat pe Twitter, că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite. "Salut acordul cu privire la obiectivul climatic 2030.

Decizia va permite modernizarea economiilor Uniunii Europene şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor europeni", a scris şeful statului,

El completează că "România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie".

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri