Spitalul care a investit în reducerea facturilor la energie electrică încă din primăvară

0
0

Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare face o serie de investiții pentru reducerea consumului de energie electrică, iar dispozitivele ar trebui să scadă considerabil facturile.

Spitalul Județean din Baia Mare reduce cheltuielile cu energia  FOTO Facebook - Cherecheș Alexandru
Spitalul Județean din Baia Mare reduce cheltuielile cu energia FOTO Facebook - Cherecheș Alexandru

Anunțata criză energetică a determinat autoritățile să ia decizii pentru reducerea consumului, în special la electricitate. În acest context, Spitalul Județean a făcut o serie de investiții pentru reducerea costurilor la electricitate. Unele dintre ele însă au fost făcute încă din primăvară, după ce facturile peste iarnă au fost foarte mari și greu de plătit.

Astfel, conducerea unității medicale a decis să schimbe corpurile de iluminat, ori să monteze senzori de mișcare pe holurile mai puțin circulate.

 „După iarna trecută, am luat mai multe măsuri în ceea ce privește partea de iluminat a spitalului. Una dintre ele este aceea de a monta senzori de mișcare în încăperile și spațiile care sunt mai puțin folosite, pentru a putea întrerupe energia electrică și consumatorii care ar merge altfel încontinuu”, a explicat managerul spitalului, Alexandru Oros.

Fonduri pentru eficiența energetică

De asemenea, mai spune el, personalul a fost instruit să reducă consumul de energie pe timpul nopții.

„Am schimbat corpurile de iluminat vechi sau deteriorate reușind să montăm numai sisteme de iluminat tip led”, mai spune el.

De asemenea, o serie de fonduri ar putea fi accesate. „Am inițiat accesarea de fonduri, atât pentru spital cât și pentru Policlinica 2, de eficiență energetică. Sper să reușim să accesăm fondurile pentru că ar fi o majoră economie pentru Spital, fără îndoială vor reduce costurile cu 40%”, a mai declarat Alexandru Oros, citat de vasiledale.ro.

El a mai precizat că iarna trecută unitatea medicală a avut de achitat o factură în valoare de 900.000 de lei la gaz, din care suma de 500.000 a fost compensată.

De asemenea, la energie electrică, valoarea facturilor a fost de 250-300.000 de lei.

Măsurile care deja au fost luate se încadrează perfect în propunerile Comisiei Europene de a economisi energie.

Cel mai mare spital din județ

Unitatea medicală a trecut printr-o renovare completă în urmă cu câțiva ani, când s-au făcut investiții și în creșterea eficienței energetice.

Spitalul are în structură 920 de paturi de spitalizare continuă și 70 de paturi pentru spitalizare de zi. În  cadrul  structurii  spitalului  funcţionează  compartimente de specialitate, respectiv: gastroenterologie, chirurgie buco-maxilo-facială, toxicologie, arşi, neuropsihiatrie pediatrică, chirurgie toracica.

De asemenea, mai există structura de balneo-fizioterapie, cabinet planning familial, cabinete de medicină pentru sportivi și Unitatea de Primire Urgențe.

Pe lângă secţiile cu paturi, în spital funcţionează ambulatoriul de specialitate integrat, farmacie, laborator de analize medicale, laborator de radiologie și imagistică medicală, medicină legală, laborator angiografie, laborator anatomie patologică, compartiment sterilizare, laborator explorări funcționale, bloc operator. La acestea se adaugă celelalte structuri necesare bunei funcţionări a instituţiei: serviciu financiar-contabil, serviciu  administrativ, serviciu tehnic, serviciu aprovizionare-transport, serviciu management resurse umane, serviciu achiziții, birou juridic, birou registratură, serviciu IT, serviciu statistică şi informatică medicală etc.

Baia Mare


Ultimele știri
Cele mai citite