Senat: Verificarea persoanelor conduse la sediul poliţiei şi luarea măsurilor legale, efectuate în maxim 12 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional. Foto ilustrativă: Arhivă
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional. Foto ilustrativă: Arhivă

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul legislativ iniţiat de Guvern care vizează că o persoană poate petrece maximum 12 ore într-o secţie de Poliţie, pentru verificarea identităţii acesteia. În total s-au înregistrat 109 voturi pentru şi 11 abţineri.

"Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată fără a depăşi un termen de 8 ore de la momentul iniţierii deplasării. (...) În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul de 8 ore, acest termeni se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale fără a depăşi un termen de 12 ore de la momentul iniţierii deplasării", stipulează proiectul de lege adoptat, conform Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege este menit să asigure protecţia şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dar şi "eliminarea apariţiei oricăror moduri neunitare de acţiune în rândul poliţiştilor". 

Proiectul pentru modificarea şi completarea art. 36 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional.

Până acum legea Poliţiei Române stabilea că verificarea situaţiei persoanelor conduse la sediul poliţiei şi luarea măsurilor legale se fac în termen de 24 de ore.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite