Cât de sigure pentru copii sunt băuturile energizante? Ce spun experții despre riscuri

0
Publicat:

În timp ce medicii subliniază că nu ar trebui consumate de către copii, multe dintre băuturile energizante au un marketing care pare a fi destinat tocmai copiilor și adolescenților, arată Yahoo Life.

Copiii nu ar trebui să consume băuturi energizante. FOTO Shutterstock
Copiii nu ar trebui să consume băuturi energizante. FOTO Shutterstock

Familia unei tinere care a murit după ce a consumat o băutură cu multă cofeină a unui lanț de magazine din SUA a acționat în instanță producătorul.

Sarah Katz suferea de o afecțiune cardiacă numită sindromul QT lung de tip 1, care îi afecta bătăile inimii, și evita băuturile energizante și alte băuturi cu multă cofeină, dar nu s-a gândit niciodată că limonada vândută de respectiva firmă ar putea s-o ucidă.

Tânăra a murit chiar în ziua în care a consumat băutura energizantă despre care s-a dovedit că avea aproximativ 390 de miligrame de cofeină - echivalentul a aproximativ patru cești de cafea neagră. 

Producătorul îi făcea însă acestei băuturi reclamă online ca fiind „pe bază de plante și curată", menționând că ea conține „aproximativ la fel de multă cofeină ca și cafeaua” dintr-un sortiment popular, fără a preciza la ce dimensiune a porției se referă concentrația.

Moartea tinerei este investigată inclusiv de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Limonada consumată de Sarah Katz nu este nici pe departe singura băutură cu cofeină care a ridicat semne de întrebare în ultima perioadă, unele dintre produse - care au ca țină tocmai consumatorii sub 18 ani - fiind atât de noi, încât părinții habar nu au ce conțin.

Autoritatea americană în materie de alimentație spune că cei mai mulți adulți pot consuma în siguranță până la 400 de miligrame de cofeină pe zi, însă îndrumările sunt foarte diferite când vine vorba despre copii.

„Pediatrii sfătuiesc împotriva cofeinei pentru copiii sub 12 ani și împotriva oricărei utilizări a băuturilor energizante pentru toți copiii și adolescenții", a declarat, pentru Yahoo Life, dr. Tracy Zaslow, pediatru și specialist în medicină sportivă pediatrică la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles.

Îndrumare este simplă: „Evitați!", spune, pentru Yahoo Life, dr. David Stone, cardiolog pediatru la Corewell Health Helen DeVos Children's Hospital din Michigan.

„Comă, convulsii sau tensiune arterială ridicată”

Jamie Alan, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Michigan State University, avertizează că prea multă cofeină poate provoca tahicardie - creșterea ritmului cardiac - greață, vărsături, dureri de cap și alte probleme.

„Dozele foarte mari pot provoca comă, convulsii sau tensiune arterială ridicată", avertizează Jamie Alan.

Efectele secundare ale consumului de cofeină pot fi semnificative în unele cazuri, spune și dr. Stone.

Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a realizat o listă cu efectele pe termen lung ale consumului de cofeină la copii:

Probleme de somn;

Iritabilitate și probleme de dispoziție;

Creșterea nivelului hormonilor de stres

Necesitatea unor doze mai mari de cofeină pentru a obține efectul dorit;

Pofte și simptome de sevraj atunci când se întrerupe consumul zilnic de cofeină;

Risc crescut de panică, furie, violență, violență, asumarea de riscuri și probleme legate de consumul de substanțe;

Creșterea consumului de zahăr atunci când se utilizează produse zaharoase cu cofeină.

Pericolele pentru tineri sunt cu atât mai mari cu cât, cel mai probabil, nici măcar nu își dau dea seama de dozele mari de cofeină, avertizează specialiștii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite