Senatul a respins creșterea salariilor în Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate

0
Publicat:

Senatul a respins creșterea anumitor salarii în Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru majorarea salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor. Anularea prevederii fost introdusă prin amendament la proiectul de lege al Guvernului.  

Senatul a respins creșterea salariilor în Ministerul Finanțelor și ANAF
Senatul a respins creșterea salariilor în Ministerul Finanțelor și ANAF

Senatorii au abrogat proiectul de lege al Guvernului care urmărea creșterea salariilor prin egalizarea remunerațiilor. Potrivit profit.ro, de această ordonanță ar fi beneficiat o parte a angajaților în urma unor procese în instanță. Dintre cei 96 de senatori prezenți, 73 au votat abrogarea proiectul de lege care prevedea egalizarea salariilor.

Inițial, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, o ordonanță care prevede egalizarea câștigurilor salariale. Mulți angajați se aflau pe posturi similare, însă erau plătiți diferit. De aceea, aceștia și-au câștigat în instanță drepturi salariale mai mari.

Conform informațiilor transmise de angajați, Ministerul Finanțelor are printre cele mai mici venituri salariale raportat la celelalte ministere. Egalizarea salariilor ar fi vizat angajații din ANAF, Vamă, Ministerul Finanțelor și alte instituții subordonate. Această modificare a salariilor s-a aflat constant printre solicitările angajaților și sindicatelor din ANAF și Ministerul Finanțelor.

Promisiuni pentru salarii mai mari

Inclusiv la protestele din august și septembrie, angajații din aceste sisteme cereau salarii mai mari. În urma protestelor, aceștia au obținut angajamentul ministrului Marcel Boloș pentru reașezarea remunerațiilor.

Comisia pentru Buget a Senatului a aprobat anterior mai multe amendamente care au fost introduse inițial în Comisia pentru administrație. Unul dintre amendamentele aprobate a fost respingerea creșterii salariilor din Ministerul Finanțelor, ANAF și alte instituții subordonate, prin egalizarea acestora în urma unor procese în instanță. De asemenea, Comisia pentru Buget a aprobat și amendamentul prin care se renunță la rolul ANAF de a controla achizițiile autorităților locale. Acest rol era stabilit prin ordonanța de Guvern pe care o aprobă proiectul actual de lege.

Majorarea salariilor a fost decisă de premier și ministrul Finanțelor, fapt pentru care a fost aprobată prin ordonanță. Totuși, creșterea salariilor angajaților din ANAF și Ministerul Finanțelor a venit într-un moment în care cheltuielile din sectorul public au fost reduse, cu scopul de a ține deficitul bugetar în limita a 5,5-5,7% din PIB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite