Declarație comună Iohannis - Zelenski cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României și omologul ucrainean au transmis o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. Cei doi oficiali au confirmat angajamentul de a consolida eforturile comune de susținere a integrării Ucrainei în NATO.

UPDATE: Președintele României a transmis, într-o postare pe Twitter, că România va continuă sprijinul multidimensional pentru Ucraina prin asigurarea capacității acesteia de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.

„Astăzi am semnat cu președintele Zelenski declarația comună prezidențială privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei. România își va continua sprijinul multidimensional puternic pentru Ucraina, asigurând capacitatea Ucrainei de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a transmis Iohannis, într-o postare pe Twitter.

Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022", se arată în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO: Presidency
Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO: Presidency

„Ucraina apreciază în mod deosebit susţinerea politică şi practică oferită de România şi de poporul român în aceste momente critice (...) primirea de refugiaţi, tranzit pe teritoriul naţional al asistenţei internaţionale, facilitarea exporturilor de cereale, susţinere pentru eforturile Ucrainei de apărare naţională şi creştere a rezilienţei, inclusiv creşterea capacităţilor de apărare; Ucraina salută eforturile şi iniţiativele propuse de România cu privire la reconstrucţia post-conflict", se arată în declaraţia comună, potrivit sursei citate.

Sursa citată arată că în declarația comună se prevede că România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar și va continua să ofere susținere multidimensională pentru aceasta. Mai mult decât atât, România va solicita consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina și va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient.

De asemenea, potrivit Agerpres, în declarație cei doi șefi de stat iau act că România susține Ucraina în vederea obținerii statutului de stat membru NATO imediat ce condițiile vor fi îndeplinite și continuă să lucreze împreună pentru a susține stabilitatea și reziliența statelor vulnerabile din regiune, afectate de războiul Federației Ruse pentru a asigura libertatea şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, în concordanţă cu normele şi principiile internaţionale, dar şi pentru a obţine securitate, stabilitate, democraţie şi prosperitate de durată în regiunea Mării Negre.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite