Ședințe cruciale la PSD și PNL pentru o decizia de comasare a alegerilor. Social-democrații înclină spre varianta europarlamentare-locale

0
Publicat:

PSD și PNL au ședințe ale conducerilor în format extins pe tema luării unei decizii privind comasarea sau nu a unor alegeri din 2024. Deși inițial reticenți, cei social-democrații ar putea accepta varianta europarlamentare cu locale, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Șefii PSD și PNL FOTO Inquam Photos
Șefii PSD și PNL FOTO Inquam Photos

În cazul PSD, de la ora 10 este ai întâi reuniunea grupurilor parlamentare ale formațiunii, pentru ca de la ora 12.00 să fie Consiliul Politic Național. În acest ultim for va fi dat și un vot privind raportarea PSD la comasarea alegerilor. Marți, Marcel Ciolacu i-a consultat pe liderii de organizații pe tema comasării, iar ideea generală a fost că pentru ei nu ar fi un impediment. Surse social-democrate au punctat pentru „Adevărul” că în cazul în care în partid e dat semnalul pentru acceptarea comasării, varianta dezirabilă e cea a europarlamentarelor cu localele.

În cazul liberalilor, începând cu ora 11 areloc ședința Biroului Politic Național, iar de la ora 16, are loc ședința grupurilor reunite PNL. Prina reuniune este cea importantă pentru tema alegerilor, prezența fiind fizică și obligatorie, conform surselor „Adevărul”. De altfel, PNL e partidul care a insistat pentru comasarea unui rând de alegeri.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, PNL e partidul cel mai câștigat din această mutare, pentru că la locale primarii au o mobilizare foarte bună, în condițiile în care ulterior pierdeau din interes. La PSD, care are o garnitură și mai consistentă de primari, edilii reușeau să se mențină pe poziții și să mobilizeze electoratul. Însă de această dată, confruntați cu problema procentelor electorale care tot scad, varianta comasării e o opțiune de maximizare a șanselor pentru ambele formațiuni.

Modificări de acte normative

Cert e că partidele trebuie să decidă rapid ce vor, pentru că la nivel legislativ trebuie să facă unele modificări, ca să poată justifica de ce aleg pe cei din teritoriu cu mai bine de trei luni înainte de terminarea mandatului. Un prim act normativ de modificat e Codul Administrativ, ordonanță de urgență unde e prevăzută durata mandatelor primarilor, consilierilor și șefilor de CJ.

Partidele Opoziției, atât USR, cât și AUR, au anunțat că vor ataca la CCR o eventuală comasare a unor alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite