Ședință de Guvern pentru discutarea proiectului de lege pe fiscalitate și zona bugetară. Ce alte acte normative sunt pe ordinea de zi

0
Publicat:

Guvernul a anunțat că va fi o ședință în această seară, primul proiect pe ordinea de zi fiind inițiativa pe care Cabinetul Ciolacu vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament.

Ciolacu și ministrul de Finanțe FOTO Inquam Photos
Ciolacu și ministrul de Finanțe FOTO Inquam Photos

Pe ordinea de zi a Guvernului sunt peste 30 de puncte, printre care și mai multe ordonanțe de urgență. Lista este deschisă de proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, adică actul normativ pentru măsurile fiscale și cele bugetare. Este vorba de discutatea în primă lectură, apoi urmând să treacă pe circuitul de avizare, iar zilele următoare să fie adoptată, pentru a fi trimisă în Parlament. 

Trei ordonanțe sunt pe ordinea de zi, una fiind referitoare la energie, adică modul cum sunt sprijiniți cetățenii din țară în continuare, o alta referitoare la fonduri europene, iar o a treia privind Codul fiscal. De asemenea, sunt mai multe zeci de proiecte de hotărâre.

Un proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor în aceeași zi în care au fost publicate noile măsuri fiscale prevede posibilitatea creșterii sau introducerii de noi taxe și impozite, fără a mai respecta termenul actual de 6 luni.

Se propune modificarea dispozițiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În acest sens, se propune introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Ce taxe cresc

Noile măsuri fiscale supuse dezbaterii pe site-ul Ministerului Finanțelor, stabilesc și creșterea cotei de TVA, limitarea sporurilor și acordarea indemnizației de hrană anumitor angajați.

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro.

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 - Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru

evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei

Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite