Guvernul vrea să crească taxele și impozitele după bunul plac, fără a respecta termenul de 6 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor în aceeași zi în care au fost publicate noile măsuri fiscale prevede posibilitatea creșterii sau introducerii de noi taxe și impozite, fără a mai respecta termenul actual de 6 luni.

Un bărbat calculează ceva la calculator, peste niște coli cu tabele, cu un pix alături
Guvernul vrea să crească taxele și impozitele după bunul plac

Se propune modificarea dispozițiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În acest sens, se propune introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Altfel spus, Codul Fiscal impune în prezent ca orice modificare a taxelor și impozitelor să fie făcută din timp, cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea lor în vigoare, lucru care pare să deranjeze autoritățile, restricționându-le aplicarea imediată.

Mediul de afaceri a reclamat deseori lipsa de predictibilitate a Guvernului

Mediul de afaceri a reclamat în numeroase rânduri lipsa de predictibilitate în luarea măsurilor fiscale.

În urmă cu trei săptămâni, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) arăta într-un comunicat că „stabilitatea și predictibilitatea cadrului fiscal sunt criterii vitale pentru investițiile private”.

În aceeași perioadă și CNIPMMR cerea Guvernului „să asigure stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește politica fiscală, iar măsurile noi să fie anunțate cu cel puțin 6 luni înainte de aplicarea lor”.

Alte solicitări ale CNIPMMR priveau:

- Măsurile fiscale să fie adoptate doar după consultarea mediului de afaceri și realizarea analizelor de impact necesare;

- Guvernul să reducă cheltuielile bugetare prin restrângerea și eficientizarea aparatului de stat; conform recomandărilor de țară, să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor și să eficientizeze colectarea acestor prin combaterea economiei subterane și a muncii nedeclarate; să taxeze profiturile făcute de firme în diverse domenii pe seama consumatorilor (taxarea generatorilor de inflație); taxarea repatrierii profiturilor; taxarea pensiilor speciale etc.

- Creșterea investițiilor publice;

- Susținerea afacerilor existente prin asigurarea de grant-uri de investiții pentru IMM-uri;

- Întreprinderile mici și mijlocii produc peste jumătate din valoarea adăugată a țării și oferă 2/3 din locurile de muncă, prin taxele și impozitele plătite asigurând un venit predictibil la bugetul de stat, iar ”schimbarea regulilor în timpul jocului” nu ar duce decât la destabilizarea acestei structuri importante din cadrul economiei naționale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite