Ședință cu scântei la PNL. Păreri împărțite privind lista comună cu PSD. Vot covârșitor pentru comasare SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii liberali sunt împărțiți în ceea ce privește o înțelegere cu PSD pentru listă comună la europarlamentare, fiind atât voci în favoarea demersului cu social-democrații, dar și împotrivă, fiind considerată mișcarea „o eroare politică”

PNL se îndreaptă spre o listă comună cu PSD pentru PE FOTO Inquam Photos
PNL se îndreaptă spre o listă comună cu PSD pentru PE FOTO Inquam Photos

UPDATE 58 de voturi au fost pentru comasare și listă comună, 2 abțineri și 5 împotrivă, potrivit surselor „Adevărul”.

Printre primele persoane care au luat cuvântul și s-au poziționat împotrivă a fost președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Fostul secretar general al PNL a susținut în ședință că este o eroare politică mergerea pe listă comună cu PSD, pentru că o astfel de alianță dezavantajează la urne ambele partide. 

De asemenea, Robert Sighiartău, actual vicepreședinte și fost secretar general, s-a declarat împotriva listei comune, solicitând un vot împotriva acestei colaborări. În schimb, printre cei care au luat cuvântul în favoarea listei comune sunt lideri ca Gheorghe Falcă sau Cristian Bușoi.  „Legat de negocierile pentru comasare, întotdeauna trebuie găsit un compromis. Un compromis care să ne ducă în situația în care extremismul să nu conteze în România. Când am preluat mandatul de europarlamenar, toată lumea ne-a felicitat că nu am adus niciun extremist în PE”, a fost părerea lui Gheorghe Falcă, potrivit informațiilor „Adevărul”. De asemenea, Falcă a pledat pentru unitate. Tot pentru listă comună s-a pronunțat și Varujan Vosganian, lider revenit în PNL după fuziunea cu ALDE.

Continuarea guvermării după 2024

Și președintele PNL a avut un discurs pro-comasare și listă comună la Parlamentul European .„Comasarea va putea sa asigure o prezenta cat mai mare a cetatenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politica, coerența actului de guvernare si evitarea unei situatii de degringolada în conditiile in care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Rep Moldova”, a afirmat Ciucă.

Mai mult, liderul PNL a punctat că această decizie poate fi un prim pas spre o colaborare și după 2024. „La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reusit ca in final sa venim cu o formula agreata de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre. Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie sa primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotare”.

Comparația de culoare

„Dacă te prostituezi o faci până la capăt”, le-a transmis liderul PNL Vâlcea liberalilor prezenți în sală, cu aluzie la faptul că ar trebui făcute înțelegeri nu doar pentru europarlamentare. Cu câteva zile în urmă, Cristian Buican spunea că el e dispus să facă alianță și cu AUR contra PSD la nivel local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite