Scandalurile în care au fost implicaţi miniştrii Guvernului Ponta II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea miniştrilor desemnaţi de Vcitor Ponta, pentru a face parte din viitorul Executiv, au parte de un backround politic important. O parte dintre aceştia au fost implicaţi în scandaluri care au ţinut prima pagină a ziarelor zile întregi. De acest stigmat nu a scăpat nici premierul Victor Ponta, din cauza acuzaţiilor de plagiat.

Victor Ponta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.  Premierul este doctor în Drept Penal Internaţional, din anul 2003, titlu absolvit la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională.

Acest titlu a fost contestat, după ce revista ”Nature” a dat publicităţii o serie de informaţii care dovedeau plagiatul.

În anul 2000 a făcut un master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. Menţionarea acestuia în CV-ul lui Ponta a fost subiect de controversă. În urma unei investigaţii desfăşurate de ziarul Adevărul, conducerea universităţii italiene ne-a precizat că a fost vorba despre un curs de doar câteva luni, nicidecum de un master.

Dan Şova, scandalul Holocaustului

"Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană (...) Nu au participat soldaţi români. Este un lucru lămurit istoric", a fost declaraţia lui Şova de la care a pornit întreg scandalul.

Societatea civilă şi organizaţiile de evrei au reacţionat dur la aceste afirmaţii ale lui Dan Şova. Senatorul PSD a fost acuzat că neagă existenţa Holocaustului în România.

Ulterior, Şova şi-a cerut scuze pentru aceste declaraţii şi a precizat că nu a avut nicio intenţie să conteste existenţa Holocaustului în România.

La momentul respectiv, Dan Şova era proaspăt numit purtător de cuvânt al PSD. În urma acestor declaraţii, el a fost destituit din această funcţie şi trimis de Victor Ponta în SUA, la Muzeul Holocaustului, pentru a se documenta pe acest subiect

În urma acestor declaraţii, Dan Şova s-a ales chiar şi cu plângere penală. Români CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului în România au depus plângere penală împotriva senatorului. In respectiva plângere, depusă la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se susţine că a fost încălcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dan Şova a fost desemnat ministrul coordonator pentru proiecte de Infrastructură

Controverstatul om plitic Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a jucat un rol major pe scena politică, în ultimii ani. În campania electorală din 2004, era etichetat de Traian Băsescu: ”Şeful camarilei personale a lui Adrian Năstase”.

Ulterior, Gabriel Oprea a schimbat tabăra şi a fost liderul grupului de independenţi care s-a desprins din PSD. Ei au format grupul parlamentar Progresist, în anul 2010. Acest grup a devenit ulterior actualul UNPR. În această formulă, Gabriel Oprea a susţinut guvernele conduse de Emil Boc, în care a şi ocupat funcţia de ministru al Apărării.

Din ”Şeful camarilei personale a lui Adrian Năstase”, Gabriel Oprea ajungea să fie decorat de preşedintele Traian Băsescu, în anul 2010.  

Tot de numele lui Gabriel Oprea se leagă şi ”scandalul coloneilor”. În timpul mandatului său de ministru al Apărării, mai mulţi politicieni au fost avansaţi în grad.

Gabriel Oprea şi UNPR au părăsit alianţa de guvernare odată cu pierderea puterii de către PDL. Acest moment a coincis cu realimentarea legăturilor cu PSD, iar UNPR a candidat la alegerile din 9 decembrie alături de USL.

Gabriel Oprea a fost desemnat vicepremier fără portofoliu (coordonează Apărarea şi Internele)


Nicolae Bănicioiu şi scandalul prostituatelor

Numele lui Nicolae Bănicioiu a fost implicat în scandalul ”prostituatelor de lux”, izbucnit chiar anul acesta. Alături de Robert Negoiţă, Nicolae Bănicioiu a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi întreţinut relaţii sexuale contra-cost cu mai multe tinere minore.

Nicolae Bănicioiu a negat acuzaţiile aduse şi a precizat că nu le-a oferit felelor vreo sumă de bani pentru a întreţine raporturi sexuale.

Scandalul "Sex cu fotomodele" a izbucnit după arestarea unor proxeneţi locali care, sub paravanul unei agenţii de fotomodele, foloseau tinerele pentru a obţine bani din relaţii sexuale cu oameni de afaceri, politicieni sau artişti.

Nicolae Bănicioiu a fost desemnat pentru Ministerul Tineretului şi Sportului

 

Daniel Chiţoiu şi scandalul Oltchim

Daniel Chiţoiu era ministru al Economiei în momentul în care s-a încercat privatizarea Oltchim. În timpul negocierilor, Chiţoiu a fost criticat dur de Dan Diaconescu, care spunea că ministrul pune beţe în roate privatizării.

Chiar şi premierul Victor Ponta îl avertiza pe Chiţoiu că va plăti cu funcţia dacă privatizarea Oltchim nu se va realiza în condiţii legale. În cele din urmă, privatizarea a eşuat, dar Daniel Chiţoiu a rămas în funcţie.  

Daniel Chiţoiu a fost desemnat Viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor

Adevarul.ro v-a prezentat şi lista miniştrilor cu probleme penale, care au fost propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din viitorul Executiv.

O parte dintre miniştri desemnaţi nu sunt cunoscuţi în politica de vârf. Adevarul.ro v-a prezentat informaţii despre aceştia, pentru a avea un tablou complet al viitorului Guvern.

Infografia realizată de tehnicierii Adevărul vă prezintă toate detaliile despre miniştri desemnaţi de Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite