România și Austria, „filme“ diferite privind aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extinderea spațiului Schengen e interpretată diferit de România și Austria. Mai mult, un alt factor este și situația internă din Spania, unde Guvernul e prudent, pentru care urmează alegerile de la final de an.

Bode are altă interpretare față de cei cei care se opun primirii României în Schengen FOTO Inquam
Bode are altă interpretare față de cei cei care se opun primirii României în Schengen FOTO Inquam

Politicienii de la București și cei de la Viena văd cu ochi diferiți problematica extinderii Schengen. În timp ce Lucian Bode consideră că suntem pe drumul cel bun și că România insistă ca subiectul să fie o prioritate în președinția spaniolă a Consiliului UE, Austria subliniază continuare veto-ului țării și prin ministrul de Externe.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că este încrezător că vizita la București l-a convins pe omologul său austriac, Gerhard Karner, dacă mai era nevoie, că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Afirmația e surprinzătoare, în condițiile în care Karner a subliniat miercurea trecută că mai e „o cale lungă“ până la o nouă extindere a Schengen și nu a vrut să ia în considerare nici reperul 2025. Mai mult, dacă până în prezent ministrul de Externe de la Viena, Alexander Schallenberg, avea un ton moderat și vorbea de relațiile deschise cu România și Austria, într-un interviu pentru site-ul Politico, demnitarul  a punctat că Austria își va menține dreptul de veto privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până când Viena va constata o „scădere susținută“ a numărului de solicitanți de azil.

În schimb, tot Bode este subliniat că va insista ca Spania să pună pe lista priorităților președinției sale subiectul extinderii Schengen, fiind făcută o promisiune în acest sens pe 30 martie, când omologul spaniol de la Interne a fost la București.

Singura șansă, în septembrie

Însă surse din Coaliție susțin pentru „Adevărul“ că situația este mult mai complicată. „Realitatea este ceva mai tristă. Și spaniolii stau cu ochii pe sondaje, pentru că bat la ușă și alegerile lor interne și nimeni nu vrea să piardă procente, pentru un obiectiv onorabil, în esență, dar care poate crea probleme de percepție“, precizează un lider al Coaliției pentru „Adevărul“. Prin urmare, Spania va pune pe lista de priorități, doar dacă sunt șanse ridicate de succes, iar momentul ar trebui să fie Consiliul JAI din septembrie. În caz contrar, orice demers de extindere a Schengen pică până în 2025.

La final de an au loc alegeri legislative în majoritatea circumscripțiilor din Spania. Cel mai târziu trebuie organizate în decembrie aceste alegeri (iar ultimul Consiliu JAI e la început de decembrie). Iar socialiștii lui Pedro Sanchez s-ar putea să tremure. Ultimele sondaje, de la finalul lunii martie, arată că popularii ar lua în jur de 32%, adică între 139 și 143 de mandate. În schimb, estimarea pentru Partidul Social Muncitoresc din Spania este de maximum 111 mandate. Situația e complicată de faptul că jocurile se pare că vor fi făcute de VOX, partid antiimigrație și antiagendă de stânga (cum ar fi legislația pro-LGBT sau a altor minorități), despre care se estimează că ar lua, conform imaginii de moment din primăvară, circa 43-45 de locuri, după cum arată Reuters citând rezultatele unui ultim sondaj GAD3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite