România a preluat președinția Comitetului de Securitate al OSCE

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe salută preluarea acestei responsabilități, comitetul fiind unul din organismele subsidiare ale Consiliului Permanent al OSCE, mandat pe care îl va îndeplini pe parcursul anului 2023.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO Inquam Photos
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO Inquam Photos

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, acest mandat a fost asumat de România la solicitarea actualei Președinții-în-Exercițiu a OSCE, exercitată de Macedonia de Nord în acest an.

Atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE includ, printre altele, discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate; susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” – ASRC); discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acțiunilor de punere în practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante”, arată MAE.

Sursa citată susține că în contextul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor și combaterii terorismului. Astfel, în cooperare cu Președinția-în-exercițiu a OSCE, deținută în 2023 de Macedonia de Nord, România va acorda o atenție sporită îndeplinirii angajamentelor asumate de toate statele participante și va facilita consolidarea eforturilor internaționale pentru combaterea amenințărilor transnaționale de securitate.

Importanța rolului primit

Asumarea de către țara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuția României la respectarea valorilor și principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securității și cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial. Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaștere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susținerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizației în asigurarea păcii, securității și cooperării în Europa.”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

România a mai deținut Președinția Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 și 2016.

Liderul diplomației române, la Davos

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 19-20 ianuarie 2023, la Forumul Economic Mondial („World Economic Forum”), la Davos-Klosters, în Elveția. Șeful diplomației române a fost invitat la eveniment de Președintele Forumului, Børge Brende, fost ministru al afacerilor externe al Norvegiei.

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la prestigiosul Forum Economic Mondial oferă oportunitatea de a promova demersurile și pozițiile României la nivel internațional, precum și prioritățile de politică externă în fața unor participanți de cel mai înalt nivel, atât prin participarea la dezbateri, cât și prin întâlnirile bilaterale stabilite cu oficiali guvernamentali și cu alți participanți de nivel înalt la evenimentul de la Davos-Klosters”, arată cei din MAE.

Sursa citată mai explică faptul că participarea la Davos va reprezenta un prilej semnificativ pentru a sublinia, încă o dată, în fața factorilor de decizie la cel mai înalt nivel și a formatorilor de opinie, rolul-cheie al României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală - Marea Neagră și Balcanii de Vest, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea țării noastre, inclusiv în regiunea Mării Negre, cu impact major asupra securității europene și euroatlantice în ansamblul său. Va fi, astfel, valorificat, profilul bine conturat al țării noastre la nivel internațional pe dimensiunea de politică externă și securitate, precum și rolul activ pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite