Aurescu, discuții pe Schengen cu omologul spaniol. Țara va prelua președinția Consiliului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul spaniol, care a arătat disponibilitatea susținerii active a țării sale în dosarul aderării României la Schengen. Statul spaniol urmează să preia președinția Consiliului UE. 

Bogdan Aurescu la ședința comună a Guvernelor României și Spaniei FOTO Adevărul
Bogdan Aurescu la ședința comună a Guvernelor României și Spaniei FOTO Adevărul

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 16 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul spaniol pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare, José Manuel Albares Bueno, iar cu această ocazie „a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spațiul Schengen, context în care a mulțumit pentru sprijinul ferm și constant al Spaniei pentru acest obiectiv și a exprimat încrederea în continuarea unui sprijin vocal din partea Spaniei, pentru finalizarea cu succes a acestui dosar”.

Potrivit sursei citate, la rândul său, ministrul spaniol de Externe „a reiterat susținerea activă a țării sale pentru aderarea României la spațiul de liberă circulație, exprimând speranța în obținerea de progrese cât mai rapid în acest dosar, precum și disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României în direcția unei soluții constructive care să permită finalizarea procesului de aderare”.

„De asemenea, cei doi miniștri s-au concentrat în discuție pe punerea în aplicare a deciziilor privind aspectele prioritare ale agendei bilaterale, agreate de cei doi miniștri cu ocazia convorbirilor desfășurate la prima Ședință Comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, desfășurată la 23 noiembrie 2022, la Castellón de la Plana, Spania. În plus față de cooperarea la nivel bilateral și european, au discutat și despre coordonarea în materie de securitate”, a mai arătat sursa citată. 

Astfel, potrivit sursei citate, șeful diplomației române „a evidențiat și cooperarea strânsă în domeniul securității și în cadrul NATO și a exprimat aprecierea deosebită pentru participarea spaniolă la misiunile de poliție aeriană (octombrie 2022-martie 2023) pentru protejarea spațiului aerian al României”, iar cei doi oficiali „au convenit consolidarea coordonării și în formate mai extinse pe aspecte de securitate, având în vedere preocupările comune privind asigurarea securității continentului european în actualul context cu numeroase provocări”.

Dublă cetățenie pentru românii cu acte de rezidență

Un alt subiect abordat de șeful diplomației române cu omologul spaniol a fost demararea negocierilor pentru Acordul bilateral privind dubla cetățenie, decizie care a fost luată în cadrul ședinței Comune de Guvern.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a declarat atunci că autoritățile din cele două țări vor crea un grup de lucru pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.

Spania dorea atunci să ofere dublă cetățenie celor 622.000 de rezidenți români. Măsura nu îi viza însă pe toți românii, ci doar pe cei cu acte de rezidență.

Comunitatea românească este a doua cea mai mare din Spania, după cea marocană.

Întânire cu omologul din Finlanda

  Ministerul a mai anunțat că Bogdan Aurescu a avut și o întâlnire cu ministrul Afacerilor Europene şi Proprietăţii de stat al Finlandei, Tytti Tuppurainen, aflată în vizită de lucru în ţara noastră, prilej cu care a subliniat dorinţa României ca dialogul politico-diplomatic şi sectorial, precum şi cooperarea economică bilaterală să se intensifice. 

  MAE a precizat că ministrul Aurescu a abordat detaliat dosarul aderării României la spaţiul Schengen, mulțumind pentru votul pozitiv al Finlandei din reuniunea JAI de anul trecut. La rândul său, ministrul finlandez a reconfirmat susţinerea deplină şi activă, în continuare, a ţării sale.

Tytti Tuppurainen a mulţumit pentru sprijinul acordat, inclusiv personal de ministrul Aurescu, pentru aderarea Finlandei la NATO. 

Aderarea României la Schengen. Soluții din Austria și Grecia 

    În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă.     

O supriză a apărut din partea Greciei, care a preluat inițiativa pentru a sprijini extinderea spațiului de liberă circulație, cu aderarea României și Bulgariei. Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a declarat în acest sens să „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”.

Ministrul Republicii Elene a discutat cu liderii austrieci, Karl Nehammer și Gerhard Karner, pentru a susține cererea de aderare a României și Bulgariei la Schengen, demnitarul anunțând vizite la București și la Sofia. 

În același timp, comisarul european pus de Austria a readus pe agenda publică posibilitatea ca România să intre în Schengen cu spațiul aerian mai întâi, o aderare completă fiind așteptată în perioada următoare.   

Johannes Han, coleg de partid cu Karl Nehammer, a spus că presupune că , „într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen. Nu sunt încântat de măsură (n.red. veto de la JAI), dar am o anumită înțelegere”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite