Noul guvern din Danemarca reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Aurescu, discuții cu omologul danez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen. Ocazie cu care a omologul danez a reconfirmat sprijinul Danemarcei și al noului Guvern pentru aderarea României la Schengen.

Danemarca și Portugalia reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen Foto: Inquam
Danemarca și Portugalia reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen Foto: Inquam

„Ministrul Aurescu  a abordat detaliat dosarul aderării României la spațiul Schengen, iar ministrul danez de externe a reconfirmat sprijinul ferm și angajat al Danemarcei și al noului Guvern danez pentru acest obiectiv, precum și disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, în direcția unei soluții constructive care să permită finalizarea procesului de aderare”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Șeful diplomației române a reiterat în timpul conversației „valoarea adăugată pe care îndeplinirea acestui obiectiv și dobândirea de către România a statutului de membru Schengen cu drepturi depline o generează pentru consolidarea securității întregii Uniuni Europene”, în timp omologul danez a susținut pe deplin acest argument.

Cei doi diplomați au discutat și despre „contextul dificil de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, scoțând în evidență „importanța acțiunii comune la nivel european și internațional pentru a răspunde prin soluții eficiențe la efectele crize generate de agresiunea rusă”.

Mai mult decât atât, Bogdan Aurescu a precizat că România „dorește să valorifice expertiza daneză pe palierul migrației, pentru identificarea de soluții eficiente, fiind agreată o cooperare activă a celor două țări la nivel european”. Ministrul român și-a exprimat disponibilitatea de colaborare strânsă cu omologul danez în vederea promovării obiectivelor comune, atât în planul relațiilor bilaterale, cât și în raport cu agenda europeană și euroatlantică.

Potrivit sursei citate, Aurescu l-a felicitat pe omologul său pentru preluarea recentă a funcției de ministru al afacerilor externe odată cu instalarea noului Guvern de la Copenhaga la finalul anului trecut.

Discuții despre Schengen și cu omologul portughez

Aurescu a purtat, tot astăzi, 16 ianuarie, o convorbire telefonică cu ministrul portughez al afacerilor externe, João Gomez Cravinho. Printre subiectele abordate se enumeră aderarea la Spațiul Schengen și situația de securitate în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul portughez a reafirmat sprijinul țării sale în privința aderării României la spațiul Schengen iar șeful diplomației române i-a mulțumit pentru „susținerea constantă și activă a Portugaliei”.

„Ministrul portughez de externe a reconfirmat sprijinul ferm și activ al Portugaliei și a exprimat dezamăgirea față de rezultatul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, arătând că blocajul apărut trebuie depășit. În context, a dat asigurări că va depune eforturi în dialogul la nivel european pentru identificarea soluțiilor necesare pentru adoptarea deciziei favorabile aderării României”, se arată într-un comunicat al MAE.    

Cei doi oficiali au discutat și despre situația de securitate din regiune generată de războiul din Ucraina, ocazie cu care ministrul Aurescu a mulțumit Portugaliei pentru „implicarea substanțială a Portugaliei în eforturile de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, prin prezența militarilor portughezi în România”.

O poziție din partea Portugaliei în privința aderării României la Schengen a fost dată în luna decembrie de către președintele Republicii Portugalia. Oficialul a precizat atunci că Uniunea Europeană trebuie să revizuiască „cât mai repede cu putință” poziția adoptată recent în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

„Portugalia întotdeauna a fost, este și va fi de partea României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Aceasta este o poziție care nu este doar națională, cât și europeană a Portugaliei în UE. Portugalia consideră că Uniunea Europeană este important să revizuiască poziția adoptată recent și să o revizuiască cât mai repede cu putință permițând aderarea României la spațiul Schengen”, a declarat președintele Republicii Portugalia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite