Coaliția folosește toate „armele” pentru aderarea la Schengen în 2023

0
Publicat:

Coaliția de guvernare încearcă să convingă partenerii externi de necesitatea aderării României la spațiul Schengen, prin dialoguri țară cu țară, dar și prin menținerea subiectului pe agenda instituțiilor europene.

Ciolacu susține că România a dormit pe bancheta din spate a Europei FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Ciolacu susține că România a dormit pe bancheta din spate a Europei FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Aderarea României la Schengen rămâne un deziderat național asupra căruia sunt de acord toate forțele politice, precum și instituțiile reprezentative din Executiv, cu toate că mai există săgeți atât între Putere și Opoziție, dar și între formațiuni ca PSD și PNL.

De exemplu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut în ultimele zile că în politica externă România a „dormit pe bancheta din spate” a Europei, criticând demersurile diplomatice de anul trecut și, în special, actorii politici cu atribuții în instituțiile care privesc aderarea la Schengen. Mesajul său a fost preluat și de principala voce din PSD la nivelul Parlamentului European pe tema Schengen, eurodeputatul Victor Negrescu.

Euroalesul PSD susține că se puteau face mai multe, chiar și ulterior blocării, pentru obiectivul țării de a intra în Schengen. Potrivit social-democratului, România trebuie să ducă în ședințele de Consiliu JAI și Consiliu European subiectul pe agendă pentru a obține un acord sau un calendar pentru accederea la spațiul de liberă circulație, iar instituțiile responsabile de acest lucru sunt Ministerul de Interne, cel de Externe și președinția.

În același timp, social-democratul a arătat că partidul său, PSD, este în prezent în dialog cu toți actorii politici din Austria, demers pe care îl face și Bulgaria.

Așteptarea alegerilor din Austria

Din zona liberală, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut în primul rând ca România să aibă răbdare și să vadă rezultatul alegerilor din Austria, de la finalul lunii ianuarie, unde o temă importantă e cea a migrației. Atunci ar putea fi un prim indiciu despre modul în care trebuie abordată Austria concret. Însă până la discuțiile cu austriecii, Aurescu și MAE au început un tur de forță cu întâlniri bilaterale privind inclusiv tema Schengen, în ultimele zile fiind purtate discuții cu Suedia (țară care deține președinția Consiliului UE), Finlanda, Danemarca, Portugalia și Spania (stat care preia președinția Consiliului UE în iulie).

„Adevărul” a încercat să obțină și mai multe detalii despre eforturile diplomației de la București pentru ținerea vie a temei Schengen. Întrebat cum abordează instituția acest dosar, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a precizat că instituția va răspunde doar în scris. Până la publicarea materialului, MAE nu a oferit detaliile concrete.

Liberalii mizează și pe euroaleșii lor de la Bruxelles. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a susținut pentru „Adevărul” că șeful Guvernului austriac „nu a fost convins fiindcă nu a vrut să fie convins” în decembrie. De asemenea, a criticat afirmația șefului PSD referitoare la diplomația de la București. „Este foarte ușor ca om politic să spui generic că România a dormit pe bancheta din spate”, a spus liberalul, argumentând că șeful PSD nu ar trebui să fugă de responsabilitate, cu referire la funcţia sa în stat şi dat fiind că are un rol în diplomaţia politică. De asemenea, liberalul a explicat că ar fi bine să fie convins partidul social-democrat austriac, printr-o intensificare a dialogului de către colegii social-democrați din Coaliția României.

Pachet de soluții legislative pentru gestionarea migranților

Mureșan și colegul său Daniel Buda au precizat că negocierile cu actorii politici ai Austriei sunt continuate, inclusiv cu cei ai Coaliției și cei ai Opoziției. Eurodeputații au explicat și implicarea pe lângă Comisia Europeană pentru a veni cu soluții care să mulțumească doleanțele Austriei privind legislația în ce privește migrația.

Eurodeputatul Buda a explicat pentru „Adevărul” că grupul Popularilor Europeni din care face parte PNL a lucrat la un pachet de propuneri pentru Comisia Europeană. Euroalesul a subliniat și că acum este disponibil și raportul agenției Frontex, care contrazice datele publicate de Austria privind migrația.

Euroaleșii români au readus tema Schengen în PE

La prezentarea priorităților de către preşedinţia suedeză a Consiliului UE, doar euroaleșii români au readus pe agenda discuțiilor tema Schengen. „Domnule prim-ministru, haideți să menținem acest subiect (n.r. – Schengen) sus pe ordinea de zi pentru a ne asigura că putem îndeplini acest angajament. După cum aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va face să fim cu toții mai în siguranță, aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va face, de asemenea, să fim cu toții mai în siguranță”, a afirmat Mureșan.

Și Dan Nica, șeful social-democraților români, a subliniat că Suedia e o țară democratică și România se așteaptă să fie „campionul reparării acestei nedreptăți mari făcute României”. Premierul suedez a răspuns românilor că e gata să pună pe ordinea de zi în Consiliul JAI tema Schengen în președinția lor, adică până la final de iunie 2023.

În același timp, Iohannis cere sprijin tuturor statelor pentru aderarea României la Schengen în 2023. Șeful statului a susținut la întâlnirea cu diplomații acreditați în România că statul a gestionat exemplar situația dată de războiul de la graniță, subliniind că ridicarea MCV trebuie urmată de aderarea la Schengen.

Soluție propusă de comisarul european austriac

Johannes Hahn, comisar european care e coleg de partid cu cancelarul Karl Nehammer, a precizat într-un interviu pentru televiziunea publică din Austria, citat de Euractiv, că o soluție ar fi ca România și Bulgaria să intre în Schengen mai înainte pe cale aeriană, apoi și pe celelalte căi (terestră, maritimă). Hahn a punctat că nu e încântat de veto-ul Austriei din decembrie, dar înțelege și poziția lui Nehammer, confruntat cu problema migrației.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite