Ciolacu indică primul veto care ar putea fi dat de România împotriva Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a punctat că Austria nu ar trebui să se aștepte ca România să nu folosească același drept de veto la votul care urmează când Guvernul de la Viena o să solicite șefia OSCE.  

Ciolacu spune că Austria să nu se aștepte ca România să nu folosească dreptul de veto FOTO Mediafax
Ciolacu spune că Austria să nu se aștepte ca România să nu folosească dreptul de veto FOTO Mediafax

Vorbind despre boicotul cerut de români împotriva companiilor cu acționariat austriac, ca urmare a exercitării dreptului de veto al Austriei în Consiliul JAI, care a dus la repingerea intrării României în Schengen, șeful PSD a punctat că Guvernul de la Viena nu ar trebui să se aștepte la ca România să nu folosească același drep în deciziile următoare. Ciolacu a amintit că Austria va cere șefia OSCE 

„Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto, a explicat Marcel Ciolacu.   

Șeful PSD a susținut însă că „până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”. 

Privind boicotarea făcută de români, social-democratul a explicat că este normal, fiind vorba de „o umilinţă”, făcută nu numai la adresa clasei politice.

În același timp, șeful PSD a subliniat că demersul s-a datorat unui interes personal al ministrului de interne și al cancelarului Austriei. 

Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor”, a completat Ciolacu. 

În același timp, șeful PSD a subliniat că demersul s-a datorat unui interes personal al ministrului de interne și al cancelarului Austriei. „A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a mai spus șeful PSD. 

Răcirea relațiilor diplomatice cu Austria 

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei.

Austria a continuat astfel să se opună, în ciuda susținerii europene pentru accederea României.  

Ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pentru consultări, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei. 

  Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite