În România nu vor fi construite garduri la frontiere. Proiectul pilot cu CE, unul de bune practici | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România nu vor fi construite garduri la frontiere, urmând ca proiectul pilot pe care autorităţile române îl vor face cu instituțiile europene să arate cum se cooperează şi se protejează graniţele externe, potrivit Agerpres, care citează surse politice.

Gard înălțat la frontiera dintre Grecia și Turcia FOTO Profimedia
Gard înălțat la frontiera dintre Grecia și Turcia FOTO Profimedia

În România nu este vorba despre garduri", au transmis sursele citate. De asemenea, aceleaşi surse au precizat că proiectul pilot pe care România îl va realiza împreună cu Comisia Europeană şi instituţiile europene este pentru „a arăta cum se cooperează şi se protejează frontiera şi va fi un proiect de bune practici, care să poată să fie exportat şi către alte frontiere externe ale UE”.

Sursele politice au indicat că în ceea ce priveşte Bulgaria, situaţia este diferită, această ţară având deja garduri cu Turcia şi fiind pe ruta de migraţie şi sursă de intrare către UE.

Liderii Uniunii Europene au convenit la summitul de la Bruxelles o serie de măsuri menite să reducă numărul migranţilor care sosesc ilegal pe teritoriul UE, a transmis, vineri, Agenţia de presă dpa.

Prevenirea migrației ilegale

Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summit, vineri, la primele ore ale dimineţii.

Măsurile convenite includ iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică. Statele UE vor de asemenea să faciliteze recunoaştere reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a creşte numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a două miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia: „Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe', a spus el, citat de AFP, salutând o 'claritate fără precedent”.

Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susţine proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România", a adăugat Nehammer.

Ce spune Iohannis despre proiectul pilot

  „Consiliul European a afirmat sprijinul deplin pentru Frontex și a solicitat încheierea rapidă a negocierilor acordurilor de statut privind Frontex cu state terțe. Totodată, a solicitat Comisiei Europene să finanțeze măsuri în statele membre care să contribuie în mod direct la controlul frontierei externe a UE, precum proiecte pilot privind gestionarea frontierei, și să mobilizeze imediat și în mod substanțial fondurile și mijloacele UE necesare pentru a sprijini statele membre în consolidarea capacităților și a infrastructurii de protecție la frontieră, a mijloacelor de supraveghere și a echipamentelor. Liderii europeni au condamnat instrumentalizarea migranților pentru scopuri politice, mai ales ca parte a unor acțiuni hibride de destabilizare. Consiliul European a solicitat colegislatorilor să continue lucrările pe marginea Pactului privind migrația și azilul, precum și în ceea ce privește Codul Frontierelor Schengen revizuit și Directiva Returnare”, explică Administrația Prezidențială.

  „Președintele Klaus Iohannis a arătat că migrația este o provocare care reclamă un răspuns european comun, iar ca stat de la frontiera externă a Uniunii Europene, România s-a implicat activ în identificarea de soluții constructive și eficiente pentru combaterea migrației ilegale. Președintele României a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaționale care să răspundă provocărilor în materie de migrație ilegală, arătând că propunerile prezentate de Comisia Europeană au reprezentat un sprijin important. Președintele Klaus Iohannis a reiterat deschiderea României de a se implica în implementarea măsurilor agreate, arătând că, deși țara noastră nu este parte a niciunei rute de migrație și nici sursă de mișcări secundare, dorește să contribuie cu experiența recunoscută în securizarea frontierei externe și combaterea migrației ilegale. Totodată, Președintele României a exprimat sprijinul pentru mobilizarea de resurse la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea activităților de control și supraveghere a frontierelor, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante. De asemenea, pentru a disemina bunele practici recunoscute în materie de protecție a frontierei și combatere a migrației ilegale și ca o contribuție la definirea unor proceduri mai rapide și mai eficiente, Președintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect pilot”, mai arată sursa citată.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite