România are restanţe de peste 100 de milioane de euro la Agenţia Spaţială Europeană. Ministrul Burduja promite plata datoriilor până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

România are datorii restante la Agenţia Spaţială Europeană de peste 100 de milioane de euro, iar statul român intenţionează să le plătească până la finalul anului 2022, a informat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„România trebuie să îşi respecte angajamentele. Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spaţial european şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare prin toate minţile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA”, a transmis ministrul Sebastian Burduja, conform unui comunicat de presă. 

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat că a iniţiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precizând că prin acest proiect este vizată „deblocarea plăţii contribuţiei restante a României la fondul de cercetare spaţială al ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei”.

Potrivit sursei citate, „România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanţe acumulate în perioada 2017-2019”, iar prin aprobarea acestui proiect se va reobţine dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme româneşti la finanţările ESA şi participarea deplină a ţării în toate proiectele spaţiale europene, inclusiv în cele strategice, cu atât mai importante în context regional”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite