România a sprijinit și va continua să sprijine Ucraina, afirmă Iohannis la ONU

0
0

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU, de marți, că războiul din Ucraina are consecințe grave la nivel global și a afirmat că Romînia va continua să sprijine Ucraina.

România a sprijinit și va continua să sprijine Ucraina, afirmă Iohannis la ONU. FOTO EPA EFE
România a sprijinit și va continua să sprijine Ucraina, afirmă Iohannis la ONU. FOTO EPA EFE

"Trăim vremuri dificile. Predecesorii noştri, care au adoptat Carta Naţiunilor Unite, au avut 'hotărârea de a salva generaţiile următoare de calamitatea războiului'. Aproape opt decenii mai târziu, pacea este, în continuare, ameninţată, de această dată de noi provocări îngrijorătoare - cele mai grave de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Suntem martori din data de 24 februarie, la consecinţele dramatice ale războiului ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, un membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei.

Suntem, de asemenea, martorii unei solidarităţi excepţionale din partea a numeroase ţări, unite în acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunări şi o victimă a luni de agresiune împotriva civililor, a infrastructurii de bază şi a economiei.

Consecinţele acestui război sunt globale şi nu se limitează la securitatea noastră. Ele implică încălcări flagrante ale normelor şi principiilor dreptului internaţional, inclusiv ale dreptului internaţional umanitar şi drepturilor fundamentale ale omului, precum şi ale dezvoltării sustenabile globale", a declarat şeful statului în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU, potrivit Agerpres.

Iohannis a subliniat că nu există o justificare pentru agresiunea militară împotriva unui stat suveran și că toate acestea constituie motive majore de îngrijorare pentru toate statele, indiferent de distanța la care alte țări se află de războiul declanșat de ruși pe teritoriul Ucrainei.

"Nu există justificare pentru vărsarea de sânge, distrugeri şi suferinţe umane. Este responsabilitatea noastră comună să fim uniţi şi să ne susţinem valorile comune, ca membri ai Naţiunilor Unite", a afirmat preşedintele României.

România și-a deschis frontierele și inima pentru ucraineni

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că România a sprijinit și va sprijini în continuare Ucraina și cetățenii acestei țări. El afirmă că România și-a deschis frontierele și inima pentru cei care au fost nevoiți să se refugieze din calea războiului. Peste 2.3 milioane de ucraineni au ajuns în țara noastră de la izbucnirea conflictului militar.

"România şi-a deschis frontierele şi inima pentru toţi cei care au căutat refugiu din calea războiului din Ucraina. De la începutul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut graniţele.

România a oferit nu doar asistenţă de urgenţă, dar şi sprijin pe termen mediu şi lung pentru cei care au decis să rămână în ţara noastră, acces liber la educaţie, servicii medicale şi piaţa muncii. În plus, am oferit asistenţă umanitară directă şi am constituit un hub logistic pentru coordonarea asistenţei umanitare internaţionale din întreaga lume. Sprijinul nostru nu se va opri aici", a spus Iohannis.

Statele trebuie să rămână unite pentru apărarea valorilor comune

Klaus Iohannis a precizat că este foarte important ca statele să rămână unite, pentru apărarea valorilor comune și sprijinul pentru pace să fie acum mai puternic ca oricând. 

"Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricând.

Pentru apărarea valorilor noastre comune, este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi, inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele şi, în acelaşi timp, pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei", a declarat Klaus Iohannis.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite