Robinetul cu bani pentru primari, deschis de Guvern odată cu alegerile din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prevede finanţarea suplimentară a proiectelor din PNDL 2 cu trei miliarde de lei, documentele de solicitare a banilor urmând a fi trimise până pe 25 septembrie, adică exact până la ziua Congresului PNL, partid care forţează în aceste zile şi aprobarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny”, un demers similar PNDL, dar cu alt nume.

„Sprijinul financiar urmăreşte deblocarea acelor investiţii care riscă să fie întrerupte din cauza cheltuielilor crescute. Avem în prezent 4.423 de investiţii în diferite stadii de construcţie. Sprijinim proiectele comunităţilor locale şi am luat această măsură pentru a asigura finalizarea acestor investiţii”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă. Tot sursa citată menţionează că tot ce trebuie să facă autorităţile locale este să depună o solicitare, precum şi o notă justificativă, data-limită fiind 25 septembrie.

Prin urmare, răspunsurile pentru cei care vor primi banii vor veni exact în perioada dintre Congres şi Convenţia Naţională a PNL. La Convenţia Naţională, liberalii îşi vor alege prim-vicepreşedinţii şi ceilalţi membri ai Biroului Executiv, dar va fi votat şi noul secretar general.

Fondul de Rezervă, puşculiţă pentru primari

Însă până la accesul la fondurile pentru PNDL 2, guvernanţii au la îndemână banii pentru Fondul de Rezervă, controlat de premier şi de ministrul de Finanţe, care va fi accesibil după rectificarea bugetară. Fondul de Rezervă primeşte 800 de milioane de lei la rectificarea bugetară, mai mult decât ministere ca Transporturile şi Energia. În ultimii ani, acest fond a ajuns să fie mai mult un instrument politic, din moment ce majoritatea sumelor au mers, fără justificări concrete, către nevoile autorităţilor locale, indiferent cine a fost la guvernare. Odată adoptat, ministrul Dan Vîlceanu poate decide direct către ce autoritate locală poate merge o sumă de bani.

Utilizarea banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru primari este o realitate. Virgil Guran, lider al senatorilor PNL şi fost consilier al lui Orban când era premier, a recunoscut în cadrul unei întâlniri de joi, cu liberalii din Neamţ, că în perioada în care Orban era şef al Guvernului a alocat de mai multe ori bani către primari exact din Fondul de Rezervă. „În perioada în care era premier, Ludovic Orban a alocat de trei ori bani din Fondul de Rezervă pentru primari. Şi nu prea erau încasări atunci. Acum aţi mai primit de curând ceva? Cel puţin primarii mei, cei de la Dâmboviţa, nu”, a declarat Virgil Guran.

Coaliţia negociază în aceste zile şi adoptarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny”, un demers similar PNDL, prin care să fie finanţate autorităţile locale pentru a-şi pune la punct infrastructura, de la reţeaua de apă curentă şi canalizare până la reţeaua de gaze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite