Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la prezentarea PNRR din Parlament: politicieni fără mască, săgeţi către rivalii politici şi un plan care încă lipseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu a vorbit despre PNRR la modul general. FOTO Inquam Photos
Florin Cîţu a vorbit despre PNRR la modul general. FOTO Inquam Photos

Cabinetul Cîţu a cedat presiunilor PSD şi a venit în Parlament să prezinte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un plan pe care însă nimeni, în afară de guvernanţi, nu l-a văzut. În schimb, social-democraţii au votat un proiect crucial al Puterii, dar în acelaşi timp au anunţat şi depunerea moţiunii de cenzură.

Premierul Florin Cîţu a venit pentru a prezenta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în Parlament, condiţie pusă de PSD pentru a vota proiectul de lege prin care este crescută contribuţia României la bugetul UE (EURATOM), un act normativ care trebuie adoptat cu o majoritate de două treimi şi fără de care PNRR ar fi fost blocat în toată Uniunea Europeană.

În spatele uşilor închise, premierul şi mai mulţi miniştri au negociat cu PSD sprijinul din Parlament, pentru a debloca situaţia, fiind purtate inclusiv două rânduri de discuţii, la Palatul Victoria şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Surse politice liberale susţin că Ludovic Orban şi anturajul acestuia nu au privit deloc cu ochi buni cedarea premierului şi venirea cu PNRR în Parlament. Echipa Orban era de părere că până la urmă PSD va vota proiectul de lege problematic, pentru a nu fi arătaţi cu degetul de întreaga Europa, în condiţiile în care neratificarea deciziei EURATOM  ar fi împiedicat Comisia Europeană să depună documentele pentru a se împrumuta şi a finanţa o parte din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.

Atât Puterea, cât şi Opoziţia au încercat să se păcălească reciproc. Premierul Florin Cîţu a vorbit general despre ce înseamnă PNRR pentru România, dar nu a pus pe masă un document detaliat. Tot ce au putut să vadă Opoziţia şi mass-media prezentă în Parlament au fost câteva slide-uri unde sunt menţionate direcţiile pentru investiţii şi reforme, precum şi cifre referitoare la ce îşi propun guvernanţii. De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a amintit faptul că planul Germaniei are în jur de 1.200 de pagini, în timp ce al Croaţiei are 1.165 de pagini, iar de la Guvern nu a văzut încă nimic asemănător, deşi luni e ultima zi când poate fi depus. Replica a venit de la Cristian Ghinea, cel care a declarat în Parlament că PNRR-ul va fi făcut public doar pe 2 iunie, adică după ce este depus. 

La rândul lor, social-democraţii le-au dat emoţii celor din coaliţie când au părăsit plenul pentru jumătate de oră, dând impresia că nu vor vota proiectul de lege prin care este crescută contribuţia României la bugetul UE. Până la urmă, PSD-iştii au revenit, iar iniţiativa a trecut cu 378 de voturi (necesare erau 313 voturi).

Legea, opţională pentru Şoşoacă

Diana Şoşoacă a ieşit iar în evidenţă prin tonul ridicat pe care l-a avut la discursul din plen, unde Orban i-a tăiat microfonul când a început să recite din Mihai Eminescu, dar mai ales prin faptul că nu a purtat deloc mască de protecţie. Senatoarea s-a plimbat nestingherită fără mască, fiind însoţită în majoritatea timpului de deputatul ex-AUR Francisc Tobă. Evocarea lui Eminescu a venit şi din partea liderului AUR, George Simion, cel care a susţinut, la rândul său, că recită din poetul-simbol, dar de fapt era o creaţie a unui poet băcăuan, Marian Bamboi.

Misterul de la Salonul spaniol

Mai de interes şi intens discutată a fost tema petrecerii date de Ludovic Orban, marţi, de ziua sa, la Salonul spaniol din Parlament. Numeroşi colegi de-ai lui Orban au fost surprinşi de camerele de luat vederi fără mască şi nu doar în momentul în care degustau ceva. Orban a precizat că nu a fost nicio petrecere, ci au venit câţiva colegi să-i spună la „La mulţi ani!”, cu toate că era pregătit de vizita oaspeţilor cu mâncare şi cu băutură. Lucian Bode a punctat faptul că nu a fost niciun eveniment festiv, deci nici vorbă de amendarea celor de acolo. Şi senatoarea Monica Anisie s-a justificat pentru nepurtarea măştii de protecţie prin faptul că s-a retras într-un colţ, singură, să mănânce o prăjitură. Singura persoană care a lansat săgeţi la adresa colegilor petrecăreţi a fost senatoarea Alina Gorghiu: „Nu-mi dau seama ce sindrofie a fost. Ludovic Orban trebuie să dea explicaţii. Dacă s-a încălcat legea, vinovaţii să plătească. Eu nu am fost invitată”, a precizat Gorghiu  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite