Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la audierile din Parlament: colaborarea Opoziţiei, ieşirile necontrolate ale lui Teodorovici şi sfidarea propriilor colegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierile miniştrilor desemnaţi a arătat faptul că PSD deja a început să facă opoziţie cu toate armele faţă de coaliţia din jurul PNL. De partea social-democraţilor au fost şi politicienii care s-au afirmat prin comportamentul agresiv, cum a fost cazul lui Eugen Teodorovici, în timp ce liberalii din Guvernul Orban au dat impresia că sunt timoraţi.

Ludovic Orban şi Raluca Turcan, adică premierul şi vicepremierul, au încerat să fie alături de fiecare ministru în prima zi de audieri, încă de la prima oră cei doi venind alături Ioan Marcel Boloş, ministru desemnat pentru Fonduri Europene, pentru audierea acestuia de comisiile reunite de Afaceri Europene. Prezentarea ministrului desemnat şi întrebările au fost fără probleme până a ieşit la rampă Eugen Teodorovici, ministru demis al Finanţelor, care de mai multe ori a încercat dialogul cu Boloş, cu toate că unul din preşedinţii comisiei, Angel Tîlvăr, i-a cerut să înceteze. 

Teodorovici a avut un schimb de replici mai dur şi cu Simona Bucura, un deputat tot de la PSD, care, când cea din urmă încera să-i pună mai multe întrebări lui Boloş. Ministrul demis a discutat şi cu Victor Ponta, deşi acesta se afla într-un alt colţ al sălii, unde se amuza de comportamentul lui Teodorovici şi a avut mai multe discuţii scurte cu fostul coleg Titus Corlăţean. Tot Ponta a adus zâmbetul pe buze al jurnaliştilor, după ce i-a căzut din buzunare banii şi nu-şi dăduse seama. pe covor au apărut mai multe bancnote de 100 de lei, ceea ce i-a făcut pe unii jurnalişti să se mire inexistenţa banilor mici la fostul premier. De altfel, aleşii Pro România aproape la toate comisiile au votat miniştrii propuşi, cu toate că decizia formaţiunii e de a nu vota învestirea Guvernului.

În atmosfera generală, Raluca Turcan i-a trimis mai multe mesaje lui Dan Barna, la un moment dat mergând la acesta să-al atenţioneze să se uite la telefon. 

Teodorovici, după ce şi-a făcut numărul la audierea lui Boloş, l-a întrebat pe Orban dacă merge şi la audierea lui Florin Cîţu, ministrul desemnat pentru Finanţe, pentru că el vrea să meargă să-l vadă cum se descurcă „oponentul” său din Parlament. Rivalitatea Teodorovici-Cîţu e deja cunoscută, între cei doi fiind atât atacuri legate de guvernare, dar şi unele care au depăşit sfera politicii şi au intrat în zona jignirilor, cum s-a întâmplat în mai multe rânduri. 

La audierea lui Cîţu, Teodorovici s-a dezlănţuit, fiind lăsat într-un con de umbră până şi Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca „Deputatul AKM”. Teodorovici a făcut aluzii, a jignit, a vorbit la telefon în timpul audierii, a încerat să atragă atenţia şi să-l ridiculizeze pe Florin Cîţu. „Îmi plac c****le, dar nu blonde”, a ţinut să mărturisească Teodorovici, cu toate că erau aţintite toate camerele pe el, din moment ce a comentat non stop la audierea lui Cîţu. De altfel, după votul de 19 voturi pentru şi 19 împotrivă, Florin Cîţu a fost singurul ministru care nu a primit aviz pozitiv în prima zi de audieri. Încă de ieri se ştia că planul PSD a fost să pună toate tunurile pe propunerea de la Finanţe, iar acest lucru le-a reuşit.   

Liberalii au încercat să mai tempereze atitudinea colegilor mai ofensivi din PSD, însă social-democraţii nu s-au lăsat înduplecaţi mai mereu au lansat atacuri la adresa miniştrilor desemnaţi.

Avize pozitive au primit miniştrii desemnaţi pentru Fonduri Europene, Sănătate, Cultură, Apărare, Interne, Mediu şi Agricultură. Mâine ar urma să fie partea a doua de audieri, unde momente tensionate ar putea să apară la audierile ministrului desemnat pentru Muncă şi al cel pentru Justiţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite