Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV de la Congresul PSD. Liviu Dragnea, încă preşedinte în inima social-democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor, Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici, câştigătorii alegerilor interne din PSD FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Mihai Fifor, Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici, câştigătorii alegerilor interne din PSD FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Viorica Dăncilă a fost aleasă în funcţia de preşedinte PSD, fiind prima femeie care va conduce oficial partidul. Totuşi, printre social-democraţii de rând, şirul evenimentelor a fost mai simplu: au aplaudat de fiecare dată când au auzit numele lui Liviu Dragnea şi au avut grijă să-l huiduie pe singurul care s-a răsculat împotriva fostului preşedinte - Marian Oprişan.

GALERIE FOTO

Social-democraţii au împânzit Sala Palatului încă de la primele ore ale dimineţii.

image

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Nici bine nu e trecut de 9.30. Zeci de oameni se îngrămădesc în faţa clădirii şi se salută cu „să traiţi”. Un grup abia ce şi-a băut cafeaua şi îşi reaminteşte Congresul trecut „când Firea se pupa cu toţi liderii. Acuma nici măcar umbra de ea”. Primarul Capitalei tocmai anunţase că s-a operat din nou la colon şi este în spital. Un social-democrat trecut de prima tinereţe dă aprobator din cap şi îşi stinge plictisit ţigara cu pantoful recent dat cu cremă maro. 

congres psd dancila teodorovici mutufoto sebastian zachmann

Foto Adevărul

La un moment dat, apare un grup de politicieni în frunte cu Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Petre Daea. O parte dintre social-democraţi încep să aplaude sau să-i facă cu mâna premierului, care grăbeşte pasul către intrare. Tot la intrare, unii candidaţi la cele trei funcţii îşi fac campanie pe ultima sută de metri.

congres psd 29 iunie 2019 foto mediafax alexandru dobre

Foto Mediafax / Alexandru Dobre

O fată împarte pliante cu Gabriel Petrea care candidează la funcţia de secretar general al partidului, iar în interior, chiar la intrarea în sală, vreo patru cutii pline ochi cu afişe care au chipul lui Daniel Florea aşteaptă să fie golite. La scurt timp apare şi Rovana Plumb, care se pupă din priviri cu nişte doamne. „Vai, ce dor îmi era de dumneavoastră. Sper să câştigaţi!”. ”Dar nu candidez”, răspunde europarlamentarul unei social-democrate în rochie roşie. 

Amintirea lui Liviu Dragnea

În sală, o voce invizibilă, din culise, numeşte candidaţii la cele trei funcţii scoase la concurs: preşedinte, vicepreşedinte şi secretar general. Când este numită Viorica Dăncilă, sala explodează într-o rundă de aplauze. Un domn în cămaşă albă îşi ridică pumnii în aer şi exclamă un „da” hotărât. În timp ce Viorica Dăncilă ia cuvântul, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, dispare deodată din sală alături de vreo 20 de colegi. Pe scenă, Dăncilă pare că foloseşte o tehnică similară celei a lui Liviu Dragnea: „Există vreun sat care s-a dezvoltat fără ajutorul programelor PNDL?”, întreabă premierul, la care publicul răspunde cu un „nu” alungit. „E nevoie de un nou cod administrativ? –Da!”, reacţionează din nou sala. „Nu vă aud!”, forţează Dăncilă. Programul PNDL a fost ănăşit” de Liviu Dragnea, în timp ce Codul administrativ adoptat săptămâna aceasta de Guvern oferă pensii speciale aleşilor locali. 

dancila congres psd mediafax alex dobre

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

În timp ce şefa PSD explică cum nu va mai tolera întârzieri la construcţia de autostrăzi, în sală încep să se împartă buletinele de vot. Unii social-democraţi se uită surprinşi unii la alţii şi se consultă cine cu cine votează. După 20 de minute de discurs al premierului, aplauzele încep să se moleşească. La următorul discurs, cel al Ecaterinei Andronescu, sala începe să se golească. Aproape jumătate din social-democraţi îşi iau singuri o pauză. După ce vorbeşte şi Serban Nicolae, sala începe să se umple la loc, taman în timpul prelegerii lui Liviu Pleşoianu, care vine cu o explicaţie lungă privind motivele pentru care s-a îmbrăcat în negru.

Liviu Pleşoianu la congresul PSD 29 iunie 2019 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta compară situaţia din PSD cu un film de groază care încă nu s-a încheiat şi este primul care aminteşte de Liviu Dragnea şi statul paralel. Social-democraţii din sală încep să aplaude intens. Viorica Dăncilă, Mihai Fifor şi Rovana Plumb nu îl scapă din priviri. Cu o trimitere la „cazul Sorina” şi la Eurovision, Pleşoianu îşi asigură o nouă rundă de ovaţii, în timp ce un social-democrat din ultimul rând îl verifică pe politician pe Wikipedia.

Urmează discursul Vioricăi Dăncilă, care reaminteşte traseul ei în partid: de la lipit afişe pentru PSD în Videle până la funcţia de premier al României. „Putem să o luăm pe drumul bun. Sau putem să o luăm pe drumul lateral. Acum PSD nu îşi mai permite experienţe noi. Trebuie să redevină cel mai mare şi puternic partid din România”, afirmă Dăncilă, care nu reuşeşte să obţină aceeaşi reacţie precum Liviu Pleşoianu: ovaţiile sălii. 

viorica dancila congres psd foto mediafax alexandru dobre

Foto Mediafax / Alexandru Dobre

După o altă rundă de discursuri lungi despre viitorul partidului, statul paralel, tineretul PSD sau urări de „La mulţi ani” cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel, social-democraţii din sală devin vizibil plictisiţi, iar lumina roşie a sălii începe să fie perturbată de cea a telefoanelor. De altă parte, unii par că abia au ajuns. „Ştiţi cumva unde este loja 1?”, întreabă confuz un grup de patru persoane. Codrin Ştefănescu aminteşte şi el de Liviu Dragnea, dar şi de „victimele abuzurilor din Justiţie. Cum aş putea să uit?”. La auzirea numelui lui Dragnea sala prinde din nou viaţă.

Oprişan, la judecata partidului

Rodica Nassar revine pe scenă şi anunţă că mai urmează două discursuri, care nu erau planificate. Când aude că primul care trebuie să ia cuvântul este Marian Oprişan, sala ia foc. Nici bune nu apucă să ajungă la microfon că din toate colţurile se aud huiduieli, ca şi cum aşteptau acest moment: „Nesimţitule!”, „Lasă-ne!”, Du-te acasă!”. Social-democratul ajunge la microfon, salută audienţa şi împietreşte. „La revedere!” „Huoo!”, continuă sala, în timp ce Paul Stănescu, rivalul lui Dăncilă îşi face loc printre rânduri şi râde pe sub mustăţi. Dăncilă şi Fifor se uită unul la altul şi apoi la Oprişan, care se irită şi exclamă indignat: „Se pare că nu vor să mai vorbim”. Acesta aproape că aleargă înapoi în sală şi se afundă în scaun, în timp ce sala începe să aplaude şi să se îndrepte către vot. 

Marian Oprişan la congresul PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deşi la microfon au urmai apoi Victor Boştinaru şi Alfred Simonis, social-democraţii din sală nu i-au mai huiduit şi s-au îndreptat către cabinele de vot. Undeva prin mijlocul primului rând patru bărbaţi încearcă să-şi facă curaj să meargă la Oprişan. „Rămâi să facem poze cu Oprişan? –Da, de ce nu?”. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite