Reîncepe cursa contracronometru pentru obiectivele din PNRR. Câte jaloane şi ţinte sunt realizate din cele 27 cu termen-limită la 30 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul CIucă are de realizat 27 de jaloane şi ţinte FOTO Guvernul României
Guvernul CIucă are de realizat 27 de jaloane şi ţinte FOTO Guvernul României

Aproape o cincime din cele 27 de obiective din PNRR sunt realizate de Guvern, termenul-limită fiind 30 iunie. Executivul mai are şi trei restanţe de la începutul anului, iar marţi a reuşit să trimită prima cerere de plată pentru trei miliarde de euro.

Nu mai puţin de 27 de ţinte şi jaloane au ca termen de realizare 30 iunie, „majoritatea fiind în curs de realizare, urmând a fi incluse în cererea de plată nr. 2”, după cum a răspuns Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) unei solicitări a ziarului „Adevărul”. Potrivit statisticii înaintate de instituţie, pe 31 mai 2022 erau realizate două, adică HG-ul de aprobare a metodologiei de elaborare, monitorizare şi raportare a programelor bugetare (aprobat în şedinţă de Guvern din data de 6 aprilie 2022) şi înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare Velo (CNCV) în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. De primul obiectiv a fost responsabil Ministerul Finanţelor, de al doilea Ministerul Dezvoltării. De asemenea, două care pot fi considerate realizate sunt încheierea unor apeluri de proiecte, în seara zilei de 31 mai, sub coordonarea Ministerului Dezvoltării.

Un al cincilea obiectiv bifat este intrarea în vigoare a modificării Legii nr. 219/2015 privind economia socială şi a normelor de aplicare, fiind „adoptat OUG pentru aprobarea legii”, iar în prezent are loc elaborarea normelor de aplicare. Un al şaselea obiectiv, unde responsabil este Ministerul Sănătăţii, ar putea fi îndeplinit azi, în condiţiile în care proiectul de OUG privind Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) e discutată în şedinţa de Guvern. 

Ministere sub presiune

Alte patru HG-uri şi de Ordonanţe de Urgenţă sunt în circuitele de avizare inter-ministeriale, cum ar fi „Legea privind guvernanţa serviciilor de cloud pentru administraţia publică”. De asemenea, un jalon important este „Publicarea cererii de ofertă pentru autorizarea operatorilor de telecomunicaţii să acorde licenţe 5G”, în condiţiile în care licenţele 5G ar trebui să aducă câteva miliarde de lei la bugetul statului, dincolo de PNRR. Jalonul este în responsabilitatea Ministerului Cercetării şi Digitalizării. De altfel, instituţia condusă de Sebastian Burduja are de bifat nu mai puţin de patru obiective. De la PSD, Alexandru Rafila, şeful Sănătăţii, are la rândul său de îndeplinit patru jaloane, în timp ce UDMR-istul Cseke Attila (Dezvoltare) este „campionul” acestui trimestru, cu şapte jaloane de realizat. 

„Guvernul e în grafic“

Contactaţi pentru un punct de vedere privind modul în care decurge stadiul de implementare a PNRR şi obiectivele cu data-limită pe 30 iunie, reprezentanţii Executivului, prin Biroul de Presă, au precizat, scurt, următoarele: „Guvernul este în grafic în ceea ce priveşte îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vom raporta stadiul aferent acestora după încheierea trimestrului, conform procedurilor de monitorizare”.

Pe de altă parte, referitor la prima tură de obiective, cu termen-limită 31 martie 2022, MIPE a explicat: „În ceea ce priveşte cele 24 de jaloane şi ţinte din PNRR, care au avut termen de realizare martie 2022, 21 sunt finalizate şi transmise spre consultare Comisiei pentru feedback şi evaluare, pentru celelalte 3, fie au fost primite şi adresate observaţiile COM, fie nu au fost încă primite observaţii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite