Reducerea CAS: Liberalii vor mobilizare pentru măsura propusă de Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Ioana Petrescu şi premierul Victor Ponta au încercat să-l convingă pe preşedinte privind reducerea CAS
Ministrul Ioana Petrescu şi premierul Victor Ponta au încercat să-l convingă pe preşedinte privind reducerea CAS

Liberalii solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a vota legea privind reducerea CAS. Mesajul liberalilor a fost adresat către preşedinţii celor două Camere. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de acord cu foştii săi colegi, că Legislativul trebuie să reacţioneze cu rapiditate, însă preşedintele Senatului spune că la începutul sesiunii ordinare, care începe în toamnă.

„Sa răspundă PSD şi să acţioneze în consecinţă. Ca urmare a cererii de reexaminare de către Parlament a oportunităţii reducerii CAS, se impune convocarea de urgenţă a celor doua Camere. Noi, PNL şi PDL, suntem dispuşi si deschişi acestei sesiuni care ar face posibilă aplicarea măsurii la 1 octombrie. Nici n-am putea altfel, dat fiind faptul că este ideea PNL, proiectul pe care l-am generat, l-am asumat, l-am sustinut la nivelul USL, în plan guvernamental“, a scris Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL, pe blogul său.

Liberalul face apel la cei doi preşedinţi de Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu să convoace sesiune extraordinară. „Întrebarea este ce vrea PSD? Până acum am asistat la amatorism, taraganare, pasare de responsabilitate şi un joc electoral evident. Astăzi chestiunea este simplă: preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului trebuie să facă demersurile pentru convocarea sesiunii extraordinare pe tema reducerii CAS, de urgenţă“, spune Gorghiu.

Tăriceanu: De urgenţă, în sesiunea următoare

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Legislativul este obligat să reacţioneze cu rapiditate, adică „la începerea sesiunii“, dar că va discuta şi cu premierul despre posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare. „Parlamentul este obligat, în situaţia actuală, să reacţioneze cu rapiditate, deci la începerea sesiunii. Nu este discutată, încă, posibilitatea unei sesiuni extraordinare, dar este un subiect care, fără îndoială, va fi un subiect în discuţiile pe care le voi avea cu prim-ministrul despre oportunitatea unei sesiuni extraordinare“, a spus Tăriceanu, care a ţinut să precizeze că parlamentarii care s-au alăturat grupului constituit de ei vor vota în favoarea acestei legi şi împotriva cerererii preşedintelui Traian Băsescu.

În aceeaşi tabără cu liberalii sunt şi parlamentarii PPDD. „Daca scăderea CAS-ului cu cinci puncte procentuale este sustenabilă, fără noi taxe şi impozite, ar trebui ca Parlamentul să o adopte de urgenţă în sesiune extraordinară“, spune, într-un comunicat, deputatul Tudor Ciuhodaru, purtător de cuvânt al PPDD.

Convocarea se face la cerere

Parlamentul se covoacă însă şi la cerere, potrivit Regulamentului celor două Camere. „Senatul se întruneşte şi în sesiuni extraordinare la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent ori a cel puţin o treime din numărul total al senatorilor.  Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde motivul, ordinea de zi propusă şi durata de desfăşurare a sesiunii extraordinare. Convocarea se face de preşedintele Senatului“, se precizează în Regulamentul Senatului. Aceleaşi prevederi se regăsesc şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor, însă cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu a fost transmisă preşedintelui Seantului, Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, cele trei grupuri parlamentare au efectivul necesar convocării unei sesiuni extraordonare dacă adresează o cerere.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat Guvernul la consultări pe tema reducerii CAS. Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nu au reuşit să-l convingă pe şeful statului şi a trimis legea înapoi la Parlament, pentru reexaminare. Înainte ca termenul de promulgare să expire, PMP i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să retrimită la Parlament legea privind reducerea CAS cu 5%, pentru a fi rediscutată. PMP este singurul partid care se opune, alături de şeful statului, măsurii promovate de Guvern. PMP spune că Guvernul nu a adus argumente solide privind sustenabilitatea acestui proiect.

                   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite